Linkovi

CG: Sporazum o vazdušnom saobraćaju


Aerodrom u Golubovcima
Aerodrom u Golubovcima

U Podgorici je danas potpisan multilateralni Sporazum o stvaranju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja

To će, kako je ocijenjeno, biti moćno sredstvo za ekonomski razvoj regiona i važan element u postupku proširenja Evropske unije

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović kazao je da je Crna Gora ostvarila napredak u svim vidovima saobraćaja, koji je veoma ubjedljiv u oblasti vazdušnog saobraćaja.

On je naveo da je današnji sastanak, čiji su suorganizatori Evropska komisija i Agencija za civilno vazduhoplovostvo, uvod u skoro otvaranje poglavlja 14 u okviru početih pregovora za članstvo u EU.

Brajović je podsjetio da Crna Gora ima dva međunarodna aerodroma, gdje se ostvaruje napredak u pružanju aerodromskih usluga. Takođe država ima i nacionalnu aviokompaniju, a zajedno sa Srbijom, Crna Gora je osnivač zajedničkog provajdera vazdušnih usluga i kontrole letjenja.

"Zahvaljujući radu Agencije za civilno vazduhoplovstvo posljednjih godina je postignut nivo sigurnosti i bezbjednosti vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori", rekao je Brajović.

Od 2007. od kad je Skupština ratifikovala multilateralni ECCA Sporazum, crnogorske vazduhoplovne vlasti su uložile veliki trud u usklađivanju crnogorskog sa zakonodavstvom EU kao i u implementaciju donesene legislative, a sve uz pomoć EK.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Dragan Đurović, kazao je da su njihovi napori usmjereni ka implementaciji međunarodnih i evropskih standarda, kao i ka regionalnoj i međunarodnoj saradnji sa ciljem da se doprinese razvoju vazduhoplovstva.

"Pokretači smo i regionalnih inicijativa, što smo pokrenuli sa zemljama u regionu, koja uključuje i Mađarsku, u cilju kompetentnije i kvalitetnije regionalno pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi", dodao je Đurović.

Šef jedinice za unutrašnje tržište, ugovore o vazdušnom saobraćaju i međunarodne odnose u EK, Filip Burgel Verne kazao je da ECAA Sporazum predstavlja moćno sredstvo za ekonomski razvoj regiona, ali i važan element u postupku proširenja EU.

"Dostignuća koje su crnogorske vlasti uradile u toj oblasti, dinamika integracije Crne Gore zavisiće od njene sposobnosti da sprovede reforme ali smo sigurni u uspjeh tog procesa", poručio je Verne.

Što se tiče uspostavljanja evropskih letova ka Balkanu, kako je naveo, u posljednjih pet godina došlo je do povećanja od osam odsto, a rast unutar EU bio je samo 0,1 odsto što govori o tome koliko je dobrih stvari podstaknuto Sporazumom.
XS
SM
MD
LG