Linkovi

Moskva se izvinila Glasu Amerike


Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izvinila se novinaru Glasa Amerike zbog komentara šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na konferenciji za novinare u utorak, kada je pogrešno protumačen izveštaj Glasa Amerike na način koji podriva njegov kredibilitet.

Nekoliko sati posle komentara Lavrova, Zaharova je postavila izvinjenje na Fejsbuk profil novinara Ruskog servisa Glasa Amerike, Danile Galperoviča, koji živi u Moskvi.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je kritikovao veb izveštaj Galperoviča http://www.golos-ameriki.ru/a/us-hearing-of-chaking/3666272.html u kojem piše da u netipičnom maniru, ruske vlasti još nisu odgovorile na optužbe američkih obaveštajnih agencija da su se ruski hakeri mešali u američku predsedničku kampanju.

Američki zvaničnici su predstavili dokaze o navodnom ruskom hakovanju američkom Senatu prve nedelje januara i dostavili izveštaj medijima 6. januara – istog dana kada je novoizabrani predsednik Donald Tramp bio detaljno obavešten o tome u Tramp tornju u Njujorku.

Lavrov je u utorak pogrešno rekao da je članak Glasa Amerike bio objavljen 9. januara – odnosno istog dana kada su ruski zvaničnici izdali prvo zvanično saopštenje kao odgovor na američke optužbe, odbacujući ih kao "lov na veštice". Šef ruske diplomatije žestoko je kritikovao Glas Amerike što nije objavio rusko saopštenje, koje je zapravo izdato tek tri dana pošto je članak Glasa Amerike bio objavljen.

Ministar spoljnih poslova Rusije je optužio novinara Galperoviča da je lagao o ruskoj reakciji na izveštaje američkih obaveštajaca, a za članak rekao da je “besmislica” medijske organizacije koja se finansira iz budžeta Stejt departmenta.

Direktorka Glasa Amerike, Amanda Benet istakla je da Lavrov greši jer je ruski izveštaj objavljen istog dana kada se pojavio u javnosti. “Osim toga, Glas Amerike finansira američki Kongres, a ne Stejt department kao što je Lavrov rekao”, rekla je Benet.

Zaharova je kasno u utorak na Fejsbuku napisala “Dragi Danila, izvinjavam se zbog greške: članak si napisao 6. a ne 9. januara. Greška je greška, i za to ti dugujem izvinjenje”.

XS
SM
MD
LG