Linkovi

Rusija upozorava SAD oko naoružavanja Ukrajine


Ukrajinski dobrovoljci u selu Peski blizu Donjecka u istočnoj Ukrajini, 12. novembra 2014.
Ukrajinski dobrovoljci u selu Peski blizu Donjecka u istočnoj Ukrajini, 12. novembra 2014.

Rusija je upozorila da bi SAD destabilizovale situaciju u Ukrajini ukoliko pošalju isporuke oružja Kijevu, kako bi mu pomogle u borbi protiv separatista na istoku.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukaševič izjavio je da će, ukoliko Vašington promeni svoju politiku da ukrajinsku vladu snabdeva nesmrtonosnom vojnom pomoći i počne da joj dostavlja oružje - “to bilo ozbiljan destabilizujući faktor koji bi poremetio ravnotežu snaga u regionu.”

U sredu je Toni Blinken, kandidat predsednika Obame za poziciju zamenika državnog sekretara Džona Kerija, izjavio da Bela kuća treba da razmotri snabdevanje Ukrajine smrtonosnom odbrambenom vojnom opremom. Blinken je pred senatskim Odborom za spoljnopolitičke odnose izjavio da bi naoružavanje ukrajinske vojske moglo da prinudi Rusiju da preispita svoju ulogu u proruskoj pobuni na istoku Ukrajine.

Oba doma Kongresa izrazila su podršku toj vrsti pomoći, ali Obamina administracija do sada nije bila spremna da upućuje u Ukrajinu smrtonosnu vojnu opremu.

Za to vreme, UN su u novom izveštaju o praćenju stanja ljudskih prava da je gotovo 1.000 ljudi ubijeno a da su nastavljena nekažnjena ozbiljna kršenja ljudskih prava tokom nedelja od kada su predstavnici ukrajinske vlade I pobunjenika potpisali sporazum o prekidu vatre 5. septembra.

XS
SM
MD
LG