Linkovi

U samoubilačkim napadima na moskovski metro poginulo 38 ljudi


Najmanje 38 osoba je poginulo, a više od 60 povrijeđeno u eksplozijama u moskovskom metrou. Ruski zvaničnici saopštili su da su napade izvele dvije žene samoubice, vjerovatno povezane sa terorističkog grupom iz oblasti Sjevernog Kavkaza. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev proglasio je utorak za dan žalosti.

Teroristički napadi u moskvoskom metrou izvedeni su u vrijeme najveće jutarnje gužve. Prva eksplozija odjeknula je u drugom vagonu voza 54 na stanici Lubjanka malo prije osam ujutro. Ta stanica nalazi se ispod sjedišta ruske Federalne službe bezbjednosti, agencije koja je zamijenila nekadašnji KGB. Druga eksplozija dogodila se četrdeset minuta kasnije, na stanici Park kulture. Policija je opkolila to područje, ali službe hitne pomoći nisu mogle da dođu do povrijeđenih zbog saobraćajne gužve. Mnogi su evakuisani helikopterima.

Bila je velika gužva, kretali smo se veoma sporo. Pokretne stepenice nisu radile. Odlučila sam da izađem čim sam mogla”, objašnava jedan od svjedoka.

Gradonačelnik Moskve Jurij Luškov kazao je da su dvije žene samoubice aktivirale pojaseve sa eksplozivom u trenutku kada su znale da mogu da usmrte najviše ljudi. Moskovski metro, jedan je od najvećih u svijetu, svakoga dana koristi sedam miliona ljudi.

Mislim da je ovo sramota i zastrašujuće. Uopšte nismo zaštićeni.”

“Užasnuta sam. Ali moramo da nastavimo sa životima. Ukoliko ste uplašeni, onda su oni koji su ovo uradili uspjeli u svojoj namjeri.”

“Rijetko koristim metro, tako da nisam uplašen. Ovo se može dogoditi bilo gdje. Niko nije bezbjedan”...navode Moskovljani.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je prošlog mjeseca jedan od vodećih čečenskih ekstremista zaprijetio da će prenijeti rat u ruske gradove. Direktor Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Borotnjikov je, tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, rekao da preliminarni rezultati istrage ukazuju na teroriste povezane sa Severnim Kavkazom. Medvedev je nakon napada naredio pojačane mere bezbjednosti u javnom prevozu u cijeloj zemlji.

“Iskorijenjivanje terora u zemlji i borba protiv terorizma će se nastaviti. Bez oklijevanja ćemo nastaviti operacije protiv terorista, do samog kraja.”

Medvedev je tokom polaganja cvijeća na stanici Lubjanka kazao da će počinioci napada, koje je nazvao zvjerima, biti uništeni.

Premijer Vladimir Putin je zbog tragedije u ruskoj prijestonici prekinuo posjetu Sibiru.

“Uvjeren sam da će službe za sprovođenje zakona uložiti sve napore da pronađu i kazne kriminalce. Teroristi će biti uništeni.”

Međunarodna zajednica oštro je osudila napade u Moskvi. Predsjednik Barak Obama, koji se danas vratio iz nenajavljene posjete Avganistanu, izrazio je saučešće ruskom narodu zbog, kako je naglasio, užasnog gubitka života. Američki narod stoji uz ruski u protivljenju nasilnom esktremizmu i užasnim terorističkim napadima koji pokazuju prezir prema ljudskom životu, naveo je predsjednik Obama u saopštenju. Predsjednik je u kasnijem telefonskom razgovoru sa Medvedevim rekao da su Sjedinjene Države spremne da sarađuju sa Rusijom u privođenju pravdi odgovornih za napad.

Državna sekretarka Hilari Klinton takođe se oglasila saopštenjem u kojem je istakla da je brutalan napad na nedužne civile još jedan podsjetnik da je terorizam prijetnja za miroljubive ljude širom svijeta i da se mora iskorijeniti nepopustljivom odlučnošću. Poslednji sličan napad u Moskvi dogodio se avgusta 2004, kada je jedna žena samoubica aktivirala eksploziv ispred stanice metroa ubivši 10 ljudi. Februara iste godine 40 ljudi je poginulo u napadu u metrou.

XS
SM
MD
LG