Linkovi

CG: Usvojena rezolucija o integraciji u NATO


Skupština Crne Gore (rtcg.me)

Članstvo u NATO-u nije projekat pojedinca ili partija, već državni interes i politika budućnosti, poručili su predstavnici stranaka koje su u skupštini usvojili rezoluciju o integraciji u Alijansu

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su večeras, sa 50 glasova ZA, 26 protiv i 3 uzdržana, Rezoluciju za podršku integraciji Crne Gore u NATO, koji je za većinu poslanika državni interes Crne Gore i politika budućnosti

Članstvo u NATO-u nije projekat pojedinca ili partija, već državni interes i politika budućnosti, poručili su predstavnici stranaka koje su usvojile rezoluciju o integraciji u Alijansu, dok su opozicioni poslanici ponovili da za to ne postoji većinska volja naroda. Miodrag Lekić, predsjednik opozicionog DEMOS-a ne negira temu o ulasku u Alijansu kao ozbiljnu, ali za Glas Amerike tvrdi da Crna Gora kuca na vrata koja su zatvorena:

"Smatramo da u ovom trenutku vrhunca institucionalno-političke i dužničko-ekonomske krize, nepotrebno se organizuje ova priredba. Smatramo da se dramaturzi ove priredbe žele da skrenu temu da realnog života, sa ishoda pravno-korupcionaških afera jer se vladajuće stranke stalno optužuju među sobom, a sve se dešava u trenutku kada mi tu pozivnicu nemamo", izričit je Lekić.

Rezulocija je anticrnogorska, usmjerena protiv većine građana Crne Gore koji se protive učlanjenju u NATO, tvrdi Milan Knežević iz opozicionog Demokratskog fronta-a:

"Mi donosimo Rezoluciju o NATO integracijama, a ne znamo da li će Crna Gora dobiti pozivnicu u decembru. Ono što nas u DF-u posebno zabrinjava jeste proklamovana namjera skupštinske većine da eventualnu pozivnicu iskoristi da eventualnu odluku o učlanjenju Crne Gore u NATO donese u Skupštini Crne Gore što bi, po nama, značajno destabilizovalo političke i društvene prilike u Crnoj Gori", poručio je Knežević.

NATO integracije su državni interes Crne Gore i zato Pozitivna Crna Gora podržava Rezoluciju, kaže Azra Jasavić:

"Naše pristupanje NATO-u znači jačanje mira i stabilnosti u regionu. Mi se kao društvo ne možemo stalno okretati u prošlost, a Crna Gora po svojoj prirodi pripada zapadno-evropskim vrijednostima i mora biti dio zapadnih demokratija. NATO nam donosi ono što samo ne možemo završiti, a to je uspješna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, što podrazumijeva vladavinu preava. Jer, bez vladavine prava, nema ekonomskog prosperiteta, a da bismo ekonomski prosperirali, moramo imati političku stabilnost, što NATO pruža", kaže Jasavić.

Miodrag Vuković iz vladajućeg DPS-a objašnjava cilj usvajanja Rezolucije o integraciji Crne Gore u NATO:

"Da i ova visoka institucija kaže kakav je odnos prema dominantnoj državnoj ambiciji, a mi da pitamo parlamentarce da pošalju poruku i domaćoj i međunarodnoj javnosti da li u Crnoj Gori, pa i u institucijama postoji politička volja da radimo i dalje intenzivno na procesu NATO integracija", rekao je za naš program Vuković.

On kaže da će Crna Gora za tri mjeseca dobiti pozivnicu za NATO i da će tako biti verifikovani njeni napori u ostvarenju državnog interesa kakav je ulazak u Alijansu.

XS
SM
MD
LG