Linkovi

CG: Odobren kredit za autoput


Ministar finansija Radoje Žugić i ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović sa predstavnicima kineske EXIM banke i kompanija CRBC i Poly Technologies.

Očekuje se da sve procedure i u Kini i u Crnoj Gori oko potpisivanja međudržavnog ugovora o finansiranju izgradnje prve dionice puta Bar - Boljare budu završene za mjesec i po

Kineska Exim banka odobrila je Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona EUR za gradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Ministar Brajović je kazao da sada kredit ide na saglasnost Vladi Kine i očekuje da sve procedure i u Kini i u Crnoj Gori oko potpisivanja međudržavnog ugovora budu završene za mjesec i po.

“Nakon toga, a to očekujemo brzo, doći će do potpisivanja ugovora između resornih ministarstava i ugovora o finansiranju projekta i nakon toga su stvorene sve pretpostavke da počnemo parlamentarnu raspravu. Vjerujem u siguran prolaz sve ove priče kroz parlament Crne Gore i nakon toga su stvoreni uslovi za početak realizacije projekta”, rekao je Brajović.

On je kazao da je kredit upućen u proceduru nadležnom ministarstvu u Vladi Kine, zato što je riječ o preferencijalnom kreditu sa povoljnijim finansijskim uslovima.

“Očekujemo ubrzo razgovor sa našim Ministarstvom finansija i potpisivanje ugovora o kreditu, parlamentarnu proceduru i početak radova. Računam da sva ova procedra može u nekom vremenu od mjesec i po da se završi. Početak radova očekuje se do kraja godine”, rekao je Brajović.

On je podsjetio da je predviđeno da od ukupnog iznosa za izgradnju dionice, odnosno 809 miliona EUR, 85 odsto obezbijedi Exim banka kroz kredit, odnosno oko 687 miliona EUR, a 15 odsto je učešće države Crne Gore.

Nakon brojnih neispunjenih obećanja o početku gradnje puta i otkazivanja posla od strane nekoliko inostranih firmi, ovo je do sada najveći korak u nadi da će izgradnja puta od Bara do granice sa Srbijom uskoro ipak početi.

XS
SM
MD
LG