Linkovi

Sirijci traže azil i u Crnoj Gori


Sednica Vlade Crne Gore (gov.me)

U toku 2014. godine 982 osobe iz Sirije su zatražile azil u Crnoj Gori, gde se ne zadržavaju duže vremena.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da tražioci azila Crnu Goru doživljavaju samo kao zemlju tranzita u kojoj se ne zadržavaju duže od tri do pet dana.

Podatak od 982 tražioca azila koji je, zvanično važio do 1.novembra, izmijenjen je već prvih dana ovog mjeseca kada su desetine ljudi, uglavnom iz Sirije, stigli u Crnu Goru. Samo u toku ove sedmice, preko 60 osoba zatražilo je smještaj u Centru za tražioce azila.

“Najveći broj tražilaca azila u Crnoj Gori su osobe koja dolaze iz Sirije. Do 1. novembra ukupan broj tražilaca azila iznosio je 1.527 dok su samo iz Sirije bile 982 osobe. Značajno je istaći da 90 odsto Sirijaca u Crnu Goru dolazi sa identifikacionim dokumentima (pasoš, lična karta, vozačka dozvola). Na drugom mjestu po broju zahtjeva za azil su osobe iz Eritreje - ukupno u ovoj godini 259 osoba”, saopštili su iz MUP-a.

Trenutnu situaciju opisuje i činjenica da je samo 3. novembra ispred Ministarstva unutrašnjih poslova bilo više od stotinu tražilaca azila. Od ovog broja, zahtjev za azil podnijele su 52 osobe. No, iako u blizini Podgorice postoji nedavno izgrađen i savremeno opremljen Centar za tražioce azila, jedna okolnost je olakšavajuća po Crnu Goru:

“I dalje je prisutan trend da tražioci azila Crnu Goru doživljavaju samo kao zemlju tranzita u kojoj se ne zadržavaju duže od tri do pet dana, pa tako i ne dolaze na intervjue koji se zakazuju za sedam dana od dana podnošenje zahtjeva. Iz ovog razloga, Direkcija za azil u 99 odsto slučajeva donosi zaključke o obustavi postupka”, pojasnili su iz MUP-a.

Takođe, naglašeno je da je MUP institucija nadležna – u konkretnom slučaju - za primanje zahtjeva tražilaca azila. Pridošlice iz Sirije kažu da će iz Crne Gore preći u Srbiju, a potom u Njemačku, ili možda u Holandiju.

Iz MUP-a kao posebno važno navode to što je Ministarstvo zdravlja donijelo Stručno-metodološko uputstvo o zdravstvenim pregledima osoba koja traže azil u Centru za tražioce azila, propisujući jasne medicinske procedure za osnovni zdravstveni pregled, kao i pregled u cilju otkrivanja zaraznih bolesti.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja naveli su da se u Centar za tražioce azila smještaju osobe koje dobiju identifikacionu ispravu koju izdaje MUP, odnosno Direktorat za upravne unutrašnje poslove-Direkcija za azil.

XS
SM
MD
LG