Linkovi

Crna Gora i Rumunija o evrointegracijama


Crnogorski i rumunski šefovi diplomatija pred sastanak u Podgorici, 4. jul 2013.

Rumunski šef diplomatije, Titus Korlatean Crnoj Gori doneo jasne poruke u vezi sa saradnjom dve zemlje u oblasti evrointegracija i razmene stručnog znanja.

Rumunska vlada želi jaku saradnju sa Crnom Gorom i iskreno će je podržati u evroatlanstkim integracijama, kazao je rumunski ministar vanjskih poslova Titus Korlatean, navodeći da će posebnu saradnju i znanje pružiti u poglavljima 23 i 24.

Rumunski ministar vanjskih poslova Titus Korlatean, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, danas je sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem potpisao Memorandum o razumijevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, kao i Memorandum o razumijevanju o saradnji dvije diplomatske akademije.

Korlatean je kazao da je u Podgoricu stigao sa jasnim političkim signalom od rumunske Vlade.

"Mi želimo veoma jaku saradnju sa Crnom Gorom i veoma podržavamo legitimne ciljeve i interese Crne Gore u evroatlantskim integracijama", rekao je on na konferenciji za novinare.

Korlatean je naveo da su danas potpisana tri važna sporazuma, i naglasio značaj sporazuma koji se odnosi na razmjenu stručnog znanja i ekspertize u oblasti evropskih integracija.

"Mi ćemo skoncentrisati posebnu našu podršku, znanje i partnerstvo na poglavlja 23 i 24 koja su veoma važna za evropski put Crne Gore, ali su bila važna i za druge države koje su ulazile u EU", naveo je on.

Prema njegovim riječima, važna oblast saradnje u evroatlantskim integracijama, posebno je u oblasti odbrane, ali i u privredi, ekonomiji i investicijama.

"Crna Gora na bilateralnom nivou i u EU i u NATO-u, u Rumuniji ima iskrenog prijatelja i partnera koji će joj pružati podršku", rekao je Korlatean.

Lukšić je kazao da će potpisani memorandumi ojačati saradnju dveju vlada i država u kontekstu snaženja crnogorske evroatlantske perspektive, posebno u oblasti ekonomije.

On je naveo da je sa rumunskim kolegom razgovarao o mogućnostima korišćenja iskustva te države u razvoju reformi regionalne, socijalne, ruralne politike u predpristupnom periodu, u cilju pripreme korišćenja strukturnih fondova.

"Dogovorili smo se i da intenziviramo aktivnosti u cilju potpisivanja više bilateralnih sporazuma u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, i posebno u oblasti odbrane", kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, iskustva Rumunije mogu koristiti Crnoj Gori u borbi za vladavinu prava i protiv organizovanog kriminala.

"Ocijenili smo da će protokol, koji će uskoro biti finalizovan između ministarrstava pravde i sporazum koji već postoji među tužilačkim institucijama, biti dobar osnov kako bi na praktičan način implementirali obaveze iz akcionih planova", rekao je Lukšić.

Korlatean je zahvalio Crnoj Gori na pomoći rumunskim državljanima u saobraćajnoj nesreći u kanjonu Platije.
XS
SM
MD
LG