Linkovi

Lukšić: Izbjeglice i raseljeni dio EU budućnosti


Crnogorski premijer Igor Lukšić (arhivski snimak)
Crnogorski premijer Igor Lukšić (arhivski snimak)

Crnogorski premijer je istakao da su za izbjeglice, osim prava koja proističu iz državljanstva, obezbjeđena sva prava kao i crnogorskim građanima

Svjetski dan izbjeglica Crna Gora je obilježila podsjećanjem da je donošenjem nove Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih osoba, izbjeglicama omogućeno slobodno opredjeljenje između dobrovoljnog povratka u zemlje porijekla ili integracije u crnogorsko društvo.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica premijer Igor Lukšić ocijenio je da izbjeglim i raseljenim osobama treba omogućiti da svojim potencijalima doprinesu napretku crnogorskog društva i budu sastavni dio zajedničke, evropske budućnosti. Premijer je podsjetio na napore koje Crna Gora u posljednjih 20 godina ulaže u cilju unapređivanja njihovog položaja i naveo da je to pitanje sa posebnom pažnjom tretirano kroz Vladina strateška, politička dokumenta i realizaciju brojnih inicijativa.

On je istakao da su za izbjeglice, osim prava koja proističu iz državljanstva, obezbjeđena i sva ostala prava kao i crnogorskim građanima. Najavio je da će prioritet u narednom periodu biti kamp Konik. "Cilj je zatvaranje kolektivnih tipova smještaja i pružanje dostojanstvenih uslova za život onima kojima je pomoć i dalje potrebna", kazao je Lukšić koji je dodao da su dostojanstveni načini regulisanja ovog pitanja prepoznati u evropskoj agendi Crne Gore.

Odnos prema izbjeglicama obaveza je Crne Gore koju pominje i Evropska komisija, a posebno oštre kritike na račun odnosa Crne Gore prema izbjeglicama nalaze se u godišnjem izvještaju Stejt Deperatmenta o ljudskim pravima. No, šef diplomatije Milan Roćen nije saglasan sa primjedbama:

‘’Može se i drugačije gledati na taj problem. Da Crna Gora nije otvorila vrata svim nevoljnicima sa prostora bivše Jugoslavije u ratnom vihoru, ne pitajući ih za vjeru i naciju, ko zna šta bi se desilo sa tim ljudima!? Zbog toga se danas ne može samo uputiti prijekor Crnoj Gori zbog statusa tih ljudi."

Crna Gora, zajedno sa EK, UNHCR i susjednim državama pokušava da zatvori izbjegličko poglavlje, pa će i neka od pitanja koja se pominju u izvještaju Stejt Departmenta uskoro biti skinuta sa dnevnog reda, zaključio je Roćen.
XS
SM
MD
LG