Linkovi

Opozicija ne očekuje nemire, policija spremna


Branko Radulović, Demokratski front
Branko Radulović, Demokratski front

Iako organizator, deo crnogorske opozicije, najavljuje mirne proteste, izvori iz policije kažu da se očekuje nasilje i pokušaj rušenja institucija

Protesti dijela crnogorske opozicije koji su najavljeni za nedelju popodne, danima zaokupljaju pažnju javnosti u Crnoj Gori.

Premijer Milo Đukanović, govoreći na tribini o NATO-u u Nikšiću, rekao je da su najavljeni protesti moguća destrukcija, na opštu štetu, odnosno na štetu nacionalnih interesa Crne Gore:

"U nadi da do toga neće doći, ali spremni kao da hoće, nećemo nikome dozvoliti nijednog sekunda da ugrozi ono što smo mukotrpno gradili posljednjih 20 godina", bio je izričit premijer.

S druge strane, jedan od lidera Demokratskog fronta koji će organizovati proteste, Koča Pavlović kaže za naš program da očekuje isključivo mirne i demokratske proteste:

"Teško je prognozirati šta će se dešavati. Ono što mislim da je danas potpuno jasno i vidljivo jeste da smo mi veoma odlučni da uložimo sve napore da ti protesti budu upravo onakvi kako smo ih najavili – mirni i demokratski", kaže za naš program Pavlović.

Sudeći, ipak, po intenzitetu političkog i socijalnog nezadovoljstva, iako su najavljeni mirni protesti, mogući su sukobi koji mogu eskalirati u nasilje.

Američka ambasada savjetuje svojim državljanima da izbjegavaju područja gdje će biti protesti, kao i da budu oprezniji ukoliko budu u blizini mjesta gdje će biti velikih skupova, protesta ili demonstracija, stoji u upozorenju Ambasade SAD u Crnoj Gori. Ambasada SAD preporučuje i izbjegavanje nepotrebnog putovanja kroz Crnu Goru na dan protesta.

Na protestima zakazanim za 27. septembar mogu se očekivati incidenti, pokušaj rušenja institucija, razbijanje i pljačka objekata, izazivanje haosa i nesigurnosti kod građana, objavile su “Dnevne novine” iz više nezvaničnih, ali pouzdanih izvora iz policije.

Za ovakav scenario već su, prema informacijama “Dnevnih novina”, “angažovani ljudi iz kriminalnih grupa u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Srbiji. Njihov zadatak, kako se sumnja, biće, prevashodno, da isprovociraju incident sa policijom, a potom da udare na institucije države, kako bi izazivanjem haosa onima koji stoje iza protesta omogućili nasilno rušenje vlasti”.

"Cilj je da se stvori zapaljiva atmosfera koja će podstaći agresivno ponašanje, da se izazove strah i nesigurnost kod građana... Prva meta biće im policija. Za očekivati je da bude svakakvih pokušaja da se izazove incident i isprovocira njeno reagovanje, kako bi ubačene grupe mogle da manipulišu prisutnima na protestima, da ih "okreću" protiv institucija i izazovu opšte nerede. Sa svim mogućim scenarijima upoznati su predstavnici vlasti, kao i strane diplomate", kaže izvor “Dnevnih novina”.

Zbog mogućih i očekivanih scenarija tokom protesta u MUP-u, odnosno pri Upravi policije, formiran je Centralni štab na čijem je čelu direktor UP Slavko Stojanović. Policija je, kako je rečeno, potpuno spremna i neće dozvoliti nikakav incident i napad na institucije, državnu i privatnu imovinu.

XS
SM
MD
LG