Linkovi

Tortura u CG zatvorima


Snimak sa bezbednosne kamere iz zatvora u Crnoj Gori (arhiva)
Snimak sa bezbednosne kamere iz zatvora u Crnoj Gori (arhiva)

Dugogodišnje tvrdnje da u crnogorskim zatvorima ima torture danas su dobile i međunarodnu sudsku potvrdu.

Sud u Strazburu presudio je da su u slučaju Milić/Nikezić protiv Crne Gore policijski službenici prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa ćelija u najvećem zatvoru u Crnoj Gori.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u slučaju Milić/Nikezić protiv Crne Gore, da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa ćelija u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

U presudi suda iz Strazbura navodi se da je došlo do kršenja člana 3 Konvencije i da je država morala sprovesti temeljnu i nezavisnu istragu.

To je saopšteno iz NVO Građanska alijansa (GA), koja je u tom postupku pružala besplatnu pravnu pomoć.

"Nažalost, moramo konstatovati da je ova presuda pokazala i brojne nedostatke u funkcionisanju pravosudnog sistema u Crnoj Gori. Prije svega, neznanje i tvrdoglavost nadležnih dovelo je do pravne blamaže jer svako od 262.000 ljudi koji su pogledali snimak koji smo postavili na Youtube-u imao je priliku da vidi o čemu se radi", saopštili su iz Građanse alijanse.

Oni dodaju da je presuda koja je inicirana po tužbi GA, prelomna tačka u borbi za društvo bez torture koju su počeli prije osam godina.

"Sud u Strazburu ima drugačiju pravnu logiku od zamjenika Osnovnog državnog tužioca koji je po ovom pitanju donio Rješenje o odbacivanju krivične prijave zbog krivičnog djela mučenje i zlostavljanje, jer je smatrao da u radnjama službenika ZIKS-a nema bitnih elemenata bića prijavljenog krivičnog djela, niti nekog drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti", kazali su iz GA.

I Osnovni sud u Danilovgradu je u dva navrata odbio zahtjev za sprovođenje istrage zbog krivičnog djela zlostavljanje i mučenje i teška tjelesna povreda. Obrazloženje je bilo da sila koja je primijenjena prema oštećenima Miliću i Nikeziću nije bila usmjerena na iznuđivanja priznanja, niti u cilju zastrašivanja ili nezakonitog kažnjavanja.

Po crnogorskim sudijama, sila nije primijenjena na način koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo, već je bila nužna jer je bila primijenjena u cilju eliminisanja otpora koji su (Igor) Milić i (Dalibor) Nikezić pružali.

Iz NVO GA ističu da je kasnije, u postupku pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, Vlada Crne Gore odbila ponuđeno poravnanje, uz objašnjenje "da su sigurni u neuspjeh tužbe”.

U GA dodaju da bi iz presude suda u Strazburu država trebalo da nauči prije svega da pravosudni sistem štiti građane i javni interes, a ne da štiti organe koji sredstva prinude koriste bez ikakve kontrole, ne poštujući nikava pravila.

XS
SM
MD
LG