Linkovi

Đukanović: Poziv za NATO dobar za investicije


Milo Đukanović, premijer Crne Gore (arhiva)
Milo Đukanović, premijer Crne Gore (arhiva)

Đukanović je pred stranim investitorima potencirao značajno ostvarenje na planu okvira u kome funkcioniše crnogorska ekonomija.

Poziv za NATO je vrlo dobra vijest za strane investiture, za sve poslovne ljude, ali i za sve građane Crne Gore, ocijenio je premijer Milo Đukanović na sastanku Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori.

Đukanović je pred stranim investitorima potencirao značajno ostvarenje na planu okvira u kome funkcioniše crnogorska ekonomija.

“Mislim da je poziv za NATO vrlo dobra vijest za investitore, za sve poslovne ljude, ali ubijeđen sam i za sve građane Crne Gore. Biće potrebno malo vremena da to svi shvatimo, ali je važno da u ovom trenutku to bude dobra vijest za one koji su nam strateški partneri da bismo mogli da radimo na ovom poslu-a to su strani investitori”, rekao je on.

Premijer Đukanović je ubijeđen da Crna Gora može da servisira svoj javni dug.

"To nije javni dug da bismo obezbijeđivali sebi nerealnu potrošnju. To je, po mom sudu, logičan i potreban nivo javnog duga", kazao je Đukanović.

On je rekao da će jedan od najvećih izazova u narednoj godini biti uspostavljanje, što je moguće prije, opadajućeg trenda budžetskog deficita i javnog duga.

"Izazovi su i dalji napredak na planu konkurentnosti, smanjenje nezaposlenosti i niži deficit tekućeg računa platnog bilansa", saopštio je Đukanović.

Ključni stubovi dinamiziranja ekonomskog rasta u narednom periodu su, kako je rekao, očuvanje makroekonomske stabilnosti i povećanje konkurentnosti.

"Neophodno je i dalje smanjenje tekuće potrošnje i odlučnija realizacija strukturnih reformi. U bankarskom sektoru očekujemo dalje smanjenje učešća loših kredita i nastavka rasta kreditne aktivnosti", naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je poslovni ambijent u Crnoj Gori snažno obilježen dugotrajnom krizom. Rast crnogorske ekonomije bi u ovoj godini trebalo da iznosi 4,3 odsto.

"Dominantno ovo ostvarenje je rezultat dobre turističke sezone, dobrog tempa realizacije strateških investicija i dobrog industrijskog rasta u ovoj godini", rekao je Đukanović.

Crna Gora je, kako je naveo, ojačala makroekonomsku stabilnost.

"Bankarski sistem je danas stabilniji i zdraviji, dok je učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim smanjeno na 13,8 odsto sa 16,7 odsto, koliko je bilo na kraju prošle godine", rekao je Đukanović.

Kada je riječ o fiskalnom sistemu javna potrošnja ostaje na istom nivou u bruto domaćem proizvodu kao i prethodnih godina, oko 47 odsto.

"Ostvaren je rast neto stranih direktnih investicija. One su u prvih devet mjeseci ove godine iznosile 526 miliona. Očekuje se da će biti na nivou od oko 16 odsto BDP-a u ovoj godini, što je ozbiljan rast u odnosu na prošlu godinu kada su učestovale sa 10,5 odsto", ocijenio je Đukanović.

On je podsjetio da je ove godine počela izgradnja autoputa, nastavljeni su radovi na postavljanju podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, izabran je investitor za gradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, a nastavljeno je i sa realizacijom projekata u turizmu.

XS
SM
MD
LG