Linkovi

Ko će formirati vlast u Podgorici?


Podgorica, Crna Gora (podgorica.me)
Podgorica, Crna Gora (podgorica.me)

Iako su lokalni izbori u Crnoj Gori održani 25. maja, još se ne zna ko će formirati vlast u Podgorici gde DPS-u nedostaje jedan mandat

Đukanovićevom DPS-u za vlast u Podgorici nedostaje jedan mandat, a u opoziciji ima onih koji se nadaju da bi zajedničkim snagama mogli skloniti DPS sa vlasti

Iako je na lokalnim izborima koalicija SDP-a, stranke koja čini vlast na državnom nivou i Pozitivne Crne Gore, koja je opoziciona stranka pretendovala na mandate u Glavnom gradu, izborni rezultat razočarao je njihove pristalice. No, činjenica da je Đukanovićev DPS ovojio 47% glasova i da mu za vlast u Podgorici treba samo jedan mandat ostalih stranaka, dovela je koaliciju SDP-a i Pozitivne u situaciju da ipak čine vlast.

No, realnost nakon lokalnih izbora pokazala je da članice koalicije imaju različit pristup mogućoj koaliciji sa Đukanovićem. Pozitivna Crna Gora, izrazila je namjeru da sa ostatkom opozicije objedini mandate i skloni sa vlasti DPS, čemu se protivi SDP.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije bez koje ni vladajući DPS ni opozicija ne mogu formirati vlast u glavnom gradu, usvojilo je platformu za pregovore, koju je, navodno, namjeravla da usaglasi sa koalicionim partnerom - Pozitivnom Crnom Gorom. Saopštili su da će ključni kriterijum za formiranje lokalnih vlasti biti vladavina prava. To, između ostalog, podrazumijeva i preispitivanje poslova dosadašnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše:

"Bila bi krajnje pogrešna percepcija vjerovati da se formira vlast koja će se baviti preispitivanjem prošlosti, jer Demokratska partija socijalista DPS nema takvu ambiciju. Ja sam razumio da mi pretendujemo da formiramo koaliciju koja će se baviti budućim razvojem grada, a ne sud, a ponajmanje prijeki politički sud", rekao je premijer Milo Djukanović komentarišući SDP-ove uslove.

No, mnogi zahtjev SDP-a da u prvi plan stavi vladavinu prava tumače kao zamazivanje očiju, jer je time odbačen predlog da podrška NATO integraciji bude direktan uslov za formiranje vlasti u Podgorici, na čemu je insistirala Pozitivna.

Prije nego što je stigla informacija da su koalicioni partneri u Glavnom gradu SDP i Pozitivna nešto dogovorili, iz Đukanovićevog DPS-a je saopšteno da su sinoć počeli pregovori te stranke i SDP-a o mogućnosti formiranja vlasti u više opština.

Razgovorima sa koalicionim partnerom sa državnog nivoa, SDP je iznevjerila nade Pozitivne Crne Gore koja je ovih dana demantovala najave da SDP neće čekati odluku Pozitivne.

Za to vrijeme, premijer Đukanović je rekao da je Demokratska partija socijalista spremna da sarađuje i prilagodi svoju platformu, u podnošljivoj mjeri, onom što su očekivanja potencijalnih koalicionih partnera. On je istakao da je platforma njegove stranke već definisana:

“Ona je sadržana u onom što je naše viđenje odgovornosti buduće lokalne vlasti za razvoj grada, mi smo je manje više podijelili sa građanima tokom kampanje, i kao rezultat toga dobili 47 odsto podrške birača u Podgorici”, rekao je on.

Đukanović je naveo da su u DPS-u spremni da razgovaraju sa svima koji su zainteresovani da sarađuju I dok u Pozitivnoj i dalje ne vjeruju da će SDP formirati vlast u Podgorici sa DPS-om, jer bi to, po njima, značilo da je volja građana iznevjerena, ponovo je aktuelna vječita priča o krađi glasova na izborima.

Naime, Vrhovno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom tvrdnji bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jusufa Kalamperovića da Demokratska partija socijalista krađom dobija deset odsto glasova na izborima i dostavilo ga na nadežnost Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.
XS
SM
MD
LG