Linkovi

Specijalno policijsko odeljenje u CG


Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević (C) i američka ambasadorka u Crnoj Gori Sju Kej Braun na otvaranju obuke za Specijalni istražni tim (gov.me)

U skladu sa obavezama iz NATO i EU integracija, u Crnoj Gori će biti formirano Specijalno državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i Specijalno policijsko odjeljenje

U Crnoj Gori će biti formirano Specijalno policijsko odjeljenje za borbu prtotiv svih oblika kriminala, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na otvaranju obuke za Specijalni istražni tim za borbu protiv organizovanog kriminala i vođenje složenih istraga, koju realizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije u saradnji sa partnerima iz SAD

Konjević je kazao da će obuku proći službenici koji bi trebalo da budu dio tima koji će biti formiran pri Upravi policije. Obuka predstavlja projekat za jačanje kapaciteta u borbi protiv svih oblika kriminala, a naročito onih koji imaju elemente organizovanosti.

On je rekao da će, u skladu sa obavezama iz NATO i EU integracija, u Crnoj Gori biti formirano Specijalno državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i Specijalno policijsko odjeljenje. Prema njegovim riječima, službenici će tokom obuke moći da nauče "tehnike i vještine" od najboljih američkih stručnjaka.

Specijalno policijsko odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, kako je objasnio Konjević, primarno će postupati po nalozima Specijalnog državnog tužilaštva.

“Borba protiv organizovanog kriminala temelji na poštovanju relevantnih međunarodnih standarda u organizovanoj društvenoj borbi protiv te pojave, ali i potrebi da Crna Gora obezbijedi bolji i sigurniji život građanima.

On je zahvalio partnerima iz SAD, koji su “kroz program ICITAP obezbijedili podršku eminentnih eksperata i iskusnih službenika američkih institucija za sprovođenje zakona, a koji će praktična znanja prenositi kolegama iz Crne Gore”.

“Podrška i pomoć koju nam, na putu evropskih i evroatlantskih integracionih procesa pruža Ambasada SAD, ne samo u oblasti policijske saradnje, od izuzetnog je značaja za uspostavljanje sigurnog ambijenta za život i poslovanje u Crnoj Gori”, rekao je Konjević.

On je naglasio da uključivanje u oba integraciona okvira pretpostavlja postojanje efikasnih kapaciteta koji mogu garantovati supremaciju prava. SAD su posvećene saradnji sa Crnom Gorom kako bi pomogle u implementaciji reformi koje vode ka vladavini prava, rekla je američka ambasadorka u Crnoj Gori Sju K. Braun:

“Čestitam Vladi Crne Gore zato što je prepoznala značaj ovog problema time što su se obavezali da kreiraju novu jedinicu za organizovani kriminal i tako pokazali da su posvećeni borbi protiv organizovanog kriminala na konkretan način”, rekla je Braun.

Želimo da Crna Gora napravi bitan progres ka evroatlanskim integracijama, a naša podrška bila je i biće kontinuirana, zaključila je Braun. Direktor UP, Slavko Stojanović, kazao je da je uspješna saradnja tog organa i Državnog tužilaštva značajno doprinijela sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela i gonjenju njihovih počinilaca.

“Siguran sam da će ova obuka doprinijeti daljem profesionalnom unaprjeđenju, čime ćemo ojačati kadrovske potencijale policijske organizacije i doprinijeti ispunjavanju obaveza i standarda u procesu evropskih integracija”, poručio je Stojanović.

On kaže da će Specijalni istražni tim doprinijeti i ukupnom bezbjednosnom ambijentu u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG