Linkovi

Konjević: Crnoj Gori treba Vrhovni državni tužilac


Crnogorski ministar policije Raško Konjević, 1. oktobar 2014.
Crnogorski ministar policije Raško Konjević, 1. oktobar 2014.

Crnogorski ministar policije Raško Konjević, na sastanku sa ambasadorima članica EU i NATO, rekao je da bi rezultati Crne Gore u borbi protiv kriminala i korupcije bili bolji da je izabran Vrhovni državni tužilac.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je ambasadorima i šefovima misija članica EU i NATO-a da bi rezultati borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije bili bolji da je na čelu Tužilaštva u proteklih godinu i pet mjeseci bio starješina u punom kapacitetu.

Konjević je naglasio da je ta činjenica umnogome otežavala saradnju na relaciji Uprava policije - Tužilaštvo, te da su zbog toga rezultati slabiji od očekivanih.

"Sada ulazim možda u politički dio priče, ali bih želio da apelujem na Parlament da u oktobru usvoje većinu, koja je potrebna za izbor Vrhovnog državnog tužioca", apelovao je Konjević.

On je odgovarajući na pitanje ambasadorke SAD-a Sju Kej Braun o tome šta policija radi sa problemom organizovanih grupa u Crnoj Gori, te da li je u toku rat klanova, odgovorio da je urađen strateško-operativni dokument SOCTA - Procjena opasnosti od organizovanog kriminala, te da oko rješavanja tog problema tijesno sarađuju i na međunarodnom planu.

Ministar Konjević i direktor policije Slavko Stojanović su uoči Dana unutrašnjih poslova ambasadorima i šefovima misija država članica Evropske unije i NATO-a, kao i Delegacije EU u Podgorici predstavili izvještaj o radu u 2014. godini, ali i planove za naredni period.

Konjević i Stojanović su ambasadorki SAD-a odgovorili da su u godini za nama riješili i slučajeve napada na novinarku "Dana" Lidiju Nikčević, postavljanje eksploziva na redakciju "Vijesti", pojašnjavajući da su ti postupci trenutno na sudovima.

Ministar je naveo i da Tužilaštvo sa nadležnim u Srbiji razmjenjuje podatke, te da očekuje procesuiranje prijave i protiv organizatora napada prebijanja novinara "Vijesti" Tufika Softića iz 2007. godine.

Zamjenik šefa delegacije EU Alberto Kamarata ocijenio je da ima prostora za unaprjeđenje saradnje, te da su u misiji posvećeni podršci naporima Crne Gore u predstojećim izazovima na putu ka EU. Kamarata je naglasio da očekuje mnogo bolje i konkretnije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da je rad MUP-a i UP najvažniji za ispunjenje zahtjeva u poglavljima 23 i 24.

Ambasador Italije Vinćenco del Monako je predstavnicima UP i MUP-a kazao da očekuje njihovu punu posvećenost jer je nihov rad ključan na putu ka EU, te da će njihovi rezultati biti očigledni 8. oktobra kada će biti predstavljen izvještaj tripatitne komisije u poglavljima 23. i 24.

XS
SM
MD
LG