Linkovi

Nedoumice oko demokratskog fronta


U Socijalističkoj narodnoj partiji podeljena su mišljenja o uključenju u demokratski front na čijem čelu će biti bivši diplomata Miodrag Lekić

Dok se najjača crnogorska stranka-Demokratska partija socijalista uveliko priprema za jesenje parlamentarne izbore, u opoziciji nikako da se dogovore hoće li demokratski front, na čijem će čelu biti bivši diplomata Miodrag Lekić, na izbore izaći jedinstven.

Ključ ujedinjenja drži najjača opoziciona Socijalistička narodna partija u kojoj su mišljenja o uključenju u demokratski front, na čijem će čelu biti bivši diplomata Miodrag Lekić, podijeljena. Funkcioner te stranke Milan Knežević smatra da SNP treba što prije da se izjasni o pozivu da se priključi demokratskom frontu:

‘’Ono što je sasvim izvjesno jeste da će SNP na organima partije, tj. na Glavnom odboru, definitivno donijeti odluku da li je priča o pristupanju tom frontu realna i moguća, ili će se SNP opredijeliti za neku drugu varijantu’’.

Druga varijanta bio bi samostalan nastup SNP-a u čijem Statutu stoji da ta stranka na izborima nastupa samostalno, ukoliko dvije trećine članova Glavnog odbora ne odluči drugačije. I dok Miodrag Lekić ne vidi razlog da razgovara s liderom SNP-a Srđanom Milićem o pristupanju te stranke demokratskom frontu, prije odluke organa te stranke, Pokret za promjene očekuje da se SNP priključi demokratskom frontu:

‘’Što se tiče SNP-a, mi u Pokretu za promjene znamo da više od 90 odsto njihovog biračkog tijela podržava ideju objedinjavanja antirežimskih snaga i konstituisanja demokratskog fronta’’, kaže Koča Pavlović iz Pokreta za promjene.

Knežević lično nema dilemu kada je u pitanju priključenje SNP-a demokratskom frontu:

‘’Zastupam ideju da je potrebno doći do stvaranja demokratskog fronta kao alternative Đukanovićevom režimu, koji bi garantovao pobjednički model’’.

Poslanik Pavlović kaže da i matematika govori u prilog objedinjavanju opozicije:

‘’To je oružje koje bi trebalo da spriječi da se ponovi ono što smo imali 2009. godine kada je 10 opozicionih mandata, zbog rasipanja glasova, preko Dontove formule, otišlo režimskim strankama’’.

Funkcionera vladajućeg DPS-a Obrada Stanišića čudi što su lideri opozicije vođu počeli da traže van Crne Gore, što govori, kaže, o njihovoj snazi:

‘’Svaki demokratski front u Crnoj Gori je dobrodošao. Ali, pod firmom demokratije stvarati blokove koji će biti-ne opozicija vlasti, nego državi-ne vodi ničemu i to DPS ne zabrinjava. Spremni smo da izađemo na izbore u svakom trenutku i nijedan front nas ne može zabrinuti’’.

Sve ankete idu u prilog DPS-u, kaže Stanišić i dodaje da ‘nikakvi demokratski i anticrnogorski frontovi ne mogu da zabrinu DPS’.
XS
SM
MD
LG