Linkovi

CG: Formiran Savet za članstvo u NATO


Savetnik crnogorskog premijera za vanjsku politiku Nebojša Kaludjerović
Savetnik crnogorskog premijera za vanjsku politiku Nebojša Kaludjerović

Bivši šef crnogorske diplomatije Nebojša Kaluđerović kazao je da će se Savjet baviti nadgledanjem cjelokupnog procesa evroatlanskih integracija

Vlada Crne Gore formirala je danas Savjet za članstvo u NATO, a nacionalni koordinator za to tijelo biće bivši šef diplomatije i savjetnik premijera za vanjsku politiku Nebojša Kaluđerović.

Dosadašnji Savjet za partnerstvo za mir od danas će se zvati Savjet za članstvo u NATO. Bivši šef crnogorske diplomatije Nebojša Kaluđerović kazao je nakon sjednce Vlade da će se Savjet baviti nadgledanjem cjelokupnog procesa evroatlanskih integracija i koordinacijom političkih, vojnih, bezbjednosnih i dugih aktivnosti državnih organa u okviru programa Nacionalni plan za članstvo.

‘’Uvođenje funkcije Nacionalnog koordinatora treba da posluži efikasnojoj koordinaciji u sprovođenju obaveza u ključnim pitanjima u integracijama koje se tiču jačanja javne podrške i unapređenja standarda u ispunjavanju obaveza u političkim kriterijumima, uključujući i vladavinu prava i bezbjednosna pitanja. Sve to će nagledati Savjet za članstvo u NATO kao ključno političko tijelo’’.

Orjentacija tima u kome će biti predstavnici najodgovornijih državnih struktura biće otvoreni dijalog sa svim strukturama društva, kazao je Kaluđerović.

‘’Naglašavam punu kompatibilnost dva procesa: integracija u NATO i u EU, posebno u dijelu koji se odnosi na politički sektor: na vladavinu prava, demokratizaciju društva, a na temeljima vrijednosti koje dijele obje organizacije’’.

Cilj je da se produbi razmijevanje značaja članstva Crne Gore u NATO i otvoreno sagledavanje prednosti ovog, kako je rekao Kaluđerović, ‘visokorangiranog vanjskopolitičkog prioriteta Crne Gore’.
XS
SM
MD
LG