Linkovi

Rasmusen: NATO vrata otvorena za Crnu Goru


Crnogorski premijer Milo Đukanović i generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen u Podgorici 2009. (arhiva)

Crnogorski premijer Milo Đuakanović sa generalnim sekretarom NATO-a, Andersom Fog Rasmusenom razgovarao o daljim koracima ka priključenju Crne Gore vojnoj alijansi.

Vrata vojnog saveza su otvorena za Crnu Goru, poručio je danas generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen gostu iz Podgorice, premijeru Milu Đukanoviću. Reforme u zemlji dobro napreduju, dodao je on, naglasivši da je sada od ključne važnosti osnažiti borbu za vladavinu prava, a protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tri godine nakon što je započela sa Akcionim programom za pristupanje vojnom savezu, Crna Gora je na najboljem putu da, uz nastavak sprovodjenja reformi, računa sa punopravim članstvom u atlantskom savezu, potvrdio je danas generalni sekretar NATO-a, crnogorskomg premijeru tokom susreta u briselskom sjedištu vojnog saveza.

"Činite značajne napore kako biste riješili preostale reformske izazove pred vama. Napori kakve činite danas biće od ključnog značaja za vaš napredak prema vojnom savezu. Reforme u Crnoj Gori su ambiociozne i na dobrom su putu. Mi vas ohrabrujemo da nastavite sa tim naporima, posebno u jačanju vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Više reformi u sektoru odbrane su takodje od ključne važnosti. Još uvijek ima dosta teškog posla pred vama, ali se Crna Gora kreće pravim smjerom", rekao je Rasmusen.

Crnogorski premijer, Milo Đukanović je poručio:

"Nova vlada koju predvodim je u prvih 100 dana pokazala da ostaje privržena onome što su strateški ciljevi prioriteti državne politike. Članstvo u NATO-u je jedan od strateških prioriteta, mogu slobodno reći, najvažniji srateški prioritet. Zbog toga smo u prethodnom periodu vredno radili na snaženju naših struktura koje treba da obezbjede koordinaciju svih aktivnosti u procesu dostizanja članstva u NATO. Kada će Crna Gora biti članica NATO-a to zavisi, naravno, i od naše uspješnosti u nastavku reformi, ali zavisi takodje i od partnera i mi vjerujemo da će NATO ostati dosljedan u svojoj politici otvorenih vrata i vrednovanju individualnog učinka, a ono što je naša obaveza jeste da ispunmo sve ono što su očekivanja od nas i u bliskoj budućnosti NATO partnerima kažemo - mi smo spremni."

U vojnom savezu su posebno zadovoljni spremnošću Podgorice da nastavi sa podrškom ISAF misije u Avganistanu, i nakon 2014. kada će odgovornost za bezbjednost zemlje biti prepuštena domaćim snagama.

Danas je ponovljeno da će NATO, u smanjenoj misiji ostati na terenu, uz podršku i Crne Gore, kojoj se ovom prilikom vrh vojnog saveza zahvalio na tome.
XS
SM
MD
LG