Linkovi

CG: Činimo sve za raseljene sa KiM


Raseljeni građani se iz Crne Gore vraćaju na Kosovo

Delegacija opštine Peć posetila Podgoricu kako bi sa vlastima razgovarali o povratku osoba raseljenih sa Kosova.

Vlada Crne Gore i Uprava za zbrinjavanje izbjeglica, u saradnji sa međunarodnim partnerima, uložili su ogromne napore da raseljenim osobama sa Kosova obezbijede privremni boravak i stvore sve neophodne pretpostavke za normalan i uredan život, ali i povratak u njihove domove, rečeno je u Podgorici prilikom posjete delegacije opštine Peć.

Direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, Željko Šofranac razgovarao je sa predstavnicima delegacije opštine Peć, koju je pedvodio Gazmend Muhadžeri o povratku raseljenih sa Kosova u svoju državu.

Konstatovano je da je crnogorska Vlada, u saradnji sa međunarodnim partnerima, uložila ogromne napore da raseljenima sa Kosova obezbijedi privremni boravak i stvori sve neophodne pretpostavke za normalan i uredan život.

On je podsjetio na prošlogodišnji povratak 60 osoba kojima je omogućeno da se vrate na Kosovo.

"Obezbijedili smo im mogućnost za život i ostvarenje prava na Kosovu. Ove godine želimo da taj process, shodno našoj Strategiji i Akcionom planu, pospješimo jer imamo oko 700 ljudi koji su izrazili želju da se vrate, ne samo u Peć, nego i u druge krajeve Kosova", rekao je Šogranac.

On je podsjetio da je Crna Gora uradila mnogo, čak i neke nevjerovatne stvari kada je u pitanju smještaj raseljenih osoba, je im je omogućila lična dokumenta, a čak 22 puta obezbijedila odlazak na Kosovo u cilju rješavanja njihovog pravnog statusa.

"Vrlo brzo će biti potpisan sporazum o procesu povratka između centralnih vlasti, prije svega dva nadležna i resorna ministarstva, gdje ćemo na institucionalan način pospješiti ovo pitanje. Mislim da ćemo imati rezultate na dobrobit svih osoba koje se nalaze u Crnoj Gori", istakao je Šofranac.

U procesu povrataka raseljenih najvažnije da svi oni koji pokažu želju i interesovanje za povratkom budu sigurni da će im u Peći i dugim kosovskim opštinama biti dugoročno obezbijeđeni svi potrebni uslovi za kvalitetniji i bolji život.

Gazmend Muhadžeri je istakao da Opština Peć, u saradnji sa resornim kosovskim ministarstvom, već nekoliko godina intenzivno radi na implementaciji projekta povratka raseljenih sa Kosova iz Crne Gore, Srbije i Makedonije.

"Mi, kao opština Peć, voljni smo da primimo sve naše građane koji žele da se vrate. Onima koji nemaju placeve, opština je spremna da ih dodijeli, a oni koji imaju svoje kuće, mogu da se vrate u njih i da žive kao ostali građani opštine Peć", poručio je Muhadžeri.

Konstatovano je da je, zahvaljujući sredstvima koja su obezbijeđena iz fondova Evropske unije, ali i onim koja su za te namjene opredijeljena budžetom Kosova, omogućen povratak određenog broja porodica iz Crne Gore na Kosovo.

XS
SM
MD
LG