Linkovi

CG: Prelazna vlada pre izbora?


Vlada Crne Gore (arhiva)
Vlada Crne Gore (arhiva)

Crna Gora se nalazi u teškoj političkoj, ekonomskoj, društvenoj i moralnoj krizi, vladajuća koalicija na funkcioniše, sistemski zakoni padaju u parlamentu, izborni legitimitet vlasti je sporan te opozicija traži prelaznu vladu.

Iako su redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani za narednu godinu, opozicione stranke izričite su u namjeri da se u Crnoj Gori formira prelazna vlada. Socijaldemokratska partija, članica vladajuće koalicije, prihvatila je poziv opozicionih lidera za razgovor o formiranju takve vlade.

Crna Gora se nalazi u teškoj političkoj, ekonomskoj, društvenoj i moralnoj krizi, vladajuća koalicija na funkcioniše, sistemski zakoni padaju u parlamentu, izborni legitimitet vlasti je sporan… Sve su to razlozi zbog čega se opozicija ujedinjuje oko ideje prelazne vlade.

Lideri Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore, kao i nove političke grupacije Građanskog pokreta pozvali su predstavnike vladajuće koalicije i manjinskih partija na sastanak na kojem bi im obrazložili jednu takvu ideju.

Prelazna vlada, tehnička vlada, ili vlada nacionalnog jedinstva:

-Ja govorim o prelaznoj vladi koja bi mogla da uradi nekoliko važnih stvari od kojih je prva borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, borba protiv svih nepočinstava koje su direktni rezultat dugotrajne vladavine jednog čovjeka i jedne partije koja vlada od 1945. godine. Dakle, postojala bi mogućnost da se u potpunosti primjene zakoni koji se danas selektivno primjenjuju u Crnoj Gori – rekao nam je jedan od inicijatora ideje i jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić.

On napominje da ideja ne podrazumijeva vladu nacionalnog jedinstva, jer su takvu ponudu već odbili kada je premijer Đukanović prije više od godinu, pozvao predstavnike Srba da uđu u Vladu.

I dok u opoziciji razrađuju strategiju prelazne vlade, u vladajućem DPS-u su skeptični prema toj ideji:

-Ideja prelazne vlade ili vlade nacionalnog spasa, od početka je predodređena za neuspjeh. Rekao bih da je to vrlo neozbiljna ideja s obzirom na to da dolazi od nekoliko ozbiljnih opozicionih lidera. Ideja nije razrađena i više služi za međusobni obračun unutar opozicije, nego što je ozbiljna inicijativa koja treba da donese nešto novo na političkoj sceni u Crnoj Gori – kaže Predrag Sekulić, član rukovodstva vladajućeg DPS-a.

I dok je Sekulić uvjeren da je inicijativa u startu promašena, koalicioni partner DPS-a Socijaldemokratska partija, prihvatila je poziv opozicije da čuju obrazloženje te inicijative:

-Od dijaloga nikada nije bilo štete i zato cijenimo da je dobro razgovarati. Motivisani tim principom, mi smo prihvatili razgovor sa inicijatorima toga razgovora da čujemo njihovu argumentaciju, a istovremeno da ukažemo na naše poglede kada su u pitanju strateški ciljevi, interes i prioriteti Crne Gore u ovom periodu – rekao nam je Rifar Rastoder, član rukovodstva SDP-a.

U SDP-u kažu i da žele da čuju poziciju predlagača, prije svega u ostvarivanju obaveza i ciljeva u pridruživanju NATO i EU, što već u startu ukazuje na razlike koje su, sa dijelom opozicionih subjekata, nepremostive.

Poziv opozicionih lidera je upućen poslaničkim klubovima Demokratske partije socijalista, SDP-a, Bošnjačke stranke i Klubu albanskih partija, Hrvatske građanske inicijative i Liberalne partije.

XS
SM
MD
LG