Linkovi

Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti


Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić (skupština.me)
Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić (skupština.me)

Crna Gora je tokom osam godina od referenduma najviše napredovala u evroatlantskim integracijama, dok se rezultati u ostalim oblastima različito tumače

Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti. Osam je godina od kada je 21.maja 2006. na referendumu obnovijena državnu samostalnost. Dosadašnji učinci različito se tumače, ali je nesporno da je država najviše napredovala na planu evroatlanskih integracija

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419 hiljada građana. Njih 55,5% podržalo je crnogorsku nezavisnost, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom glasalo 44,5 odsto građana.

Osam godina od tada, Crna Gora se i dalje suočava sa problemima koje imaju i ostale države regiona. Organizovani kriminal i korupcija, partitokratija i nepotizam, katastrofalna ekonomsko-socijalna situacija, slika su države koja se jedino može pohvaliti uspjesima na planu evroatlanskih integracija i donekle privlačenja stranih investicija.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, već po tradiciji, položio je vijenac na spomenik Petru II Petroviću Njegošu na Lovćenu. Tom prilikom, on je istakao da “ideju jugoslovenstva, koju je promovisao Njegoš, ovih dana osjećamo više nego ikada, u danima kada je Crna Gora pomogla drugim bratskim državama”. Krivokapić kaže da je “Lovćen mjesto gdje se možemo prisjetiti tog zajedništva”:

"Ali, isto tako da budemo jedno i u Crnoj Gori. Ne samo kada je muka, nego i kada je dobro. Da Crna Gora bude okupljena oko jednog dobra, da ovaj datum simbolizuje ponovno spajanje Crne Gore sa svojom istorijom, sa svojom suštinom i sa svojom budušnošću."

Predsjednik Vlade Milo Đukanović u intervjuu za provladine medije rekao da “Crna Gora, u višegodišnjoj diplomatskoj partiji šaha, nije napravila nijednu grešku i samo je tako bio moguć projekat obnove crnogorske državnosti i ponovnog međunarodnog priznanja države”.

Đukanović je, povodom Dana nezavisnosti, kazao da male države kao što je Crna Gora, nažalost, nikad i nemaju pravo na grešku. “Zadovoljan sam i rezultatima ostvarenim u osam godina nezavisnosti”, istakao je premijer koji je naglasio da je Crna Gora danas još stabilnija”.

Kada je već o stabilnosti riječ, indikativno je da je Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, upravo večeras stigao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori. Čelnika Sjevernoatlantskog vojnog saveza primiće predsjednik i potpredsjednici Vlade, Milo Đukanović, Duško Marković i Igor Lukšić, kao i predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić.

Đukanović i Krivokapić sa Rasmusenom će razgovarati sjutra. Crnogorskim čelnicima praznik je lično čestitao predsjednik Austrije Hajnc Fišer koji je istakao da dvije države imaju odličnu saradnju, koja je posebno unaprijeđena na polju evropskih integracija i ekonomije. Povodom Dana nezavisnosti, 21. i 22. maj su neradni dani u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG