Linkovi

Drobnič: Poboljšan okvir za prava


Skup u Podgorici povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava (Biro)
Skup u Podgorici povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava (Biro)

Šef delegacije EU u Podgorici međutim smatra da su neophodni dodatni koraci koji treba da se preduzmu ka unapređenju prava

U Crnoj Gori je poboljšan pravni okvir za građanska i politička prava, ali su neophodni i dodatni koraci za unapređenje ljudskih prava, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič.

Mitja Drobnič je kazao da su ljudska prava i jednakost građana od presudne važnosti za EU jer se, kako je rekao, ta međunarodna organizacija temelji na poštovanju tih vrijednosti.

"Ljudska prava se odnose i na pojedince, čija se prava krše i ugrožavaju, osoba sa invaliditetom, osoba koje traže azil, LGBT populacije", ukazao je Drobnič.

On je, govoreći o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, podsjetio da je Evropska komisija u svom izvještaju o napretku utvrdila da je, ukupno gledajući, poboljšan pravni okvir za građanska i politička prava.

"Organi vlasti pokazali su pozitivan stav prema političkim pravima. I u ekonomskim i socijalnim pravima, ostvaren je napredak a Crnu Goru, odlikuju dobri međuetnički odnosi", kazao je Drobnič.

On smatra da su neophodni dodatni koraci koji treba da se preduzmu ka unapređenju prava, prije svega kada su u pitanju nadležnosti ombudsmana u djelovanju protiv zlostavljanja.

"Neophodno je poboljšati uslove života u zatvorima. Potrebno je, takođe, da se istraže i procesuiraju stari slučajevi nasilja nad novinarima", apelovao je Drobnič, navodeći i da je porodično nasilje i dalje veliki problem.

On je apelovao na vlasti da kontinuirano prate stanje ljudskih prava u Crnoj Gori. Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore , Suad Numanović, poručio da su svi rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima. Crna Gora je, rekao je on, posvećenja njivom poštovanju i zaštiti. Tvrdi da je Crna Gora je napredovala u razvoju stabilnog, zakonodavnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda.

"Crna Gora je prepoznata kao država multinacionalnog i multietničkog sklada. U cilju očuvanja takvog ambijenta, posvećeni smo zaštiti prava manjina u našoj državi", kazao je Numanović.

Stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski, smatra da dostignuće koje je Crna Gora ostvarila prijemom u Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija predstavlja njenu jasnu potvrdu opredjeljenja da ostvari pun stepen zaštite ljudskih prava, ‘kao potvrdu značajnog napretka koji je ova zemlja ostvarila u toj oblasti’. "Napredak na polju ljudskih prava je očigledan ali se tu ne smije stati", poručio je Vrbenski.
XS
SM
MD
LG