Linkovi

Crna Gora dobila novu vladu


Novoizabrani premijer Crne Gore Igor Lukšić obraća se parlamentu u Podgorici 29. decembra 2010.

Crnogorski parlament izabrao je danas novu, 39. vladu na čelu sa premijerom Igorom Lukšićem. Njegov kabinet ima dva potpredsjednika i 15 ministara, od kojih je pet novih.

Vladu, koju su formirali Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka i Demokratska unija Albanaca podržalo je 46 poslanika, 25 su bila protiv, a dva su bila uzdržana.

Lukšić je u parlamentu položio zakletvu u ime vlade.

‘’Zaklinjem se da ću dužnost vrštiti po Ustavu i zakonu čestito, odgovorno i savjesno’’, rekao je on.

Izboru nove vlade u parlamentu prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Lukšić je, u završnoj riječi, ponovio da će nova vlada biti posvećena ispunjavanja sedam kriterijuma Brisela za nastavak evropskih integracija, kao i poboljšanju životnog standarda građana.On je poručio da neće biti žrtvovan ni na koji način.

‘’Smatram da ću sa mjesta predsjednika Vlade raditi ono to je dobro za građane, za Crnu Goru. Trajao moj mandat pet dana, dvije ili pet godina, biće u funkciji onoga što vjerujem da je dobro za Crnu Goru u njene građane’’, kazao je Lukšić.

Lukšić je uvjeren da Evropska unija u članstvo neće primiti zemlju koja na odgovorajaući način nije stabilna i bezbjednosno situirana.

‘’Zato ne vidim drugog puta od učlanjenja u Alijansu’’, rekao je on.

Poslanik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović rekao je, tokom rasprave u parlamentu, da je Lukšić, govoreći o kontinuitetu vlade, preuzeo sve promašaje do sada.

On je poručio da je neophodno demokratskim sredstvima promijeniti vlast, kako bi sedam zahtjeva Evropske komisije bilo ispunjeno.

‘’Vi ste kontinuitet vlasti koja traje veoma dugo. Želimo Vam da na demokratskim izborima budete smijenjeni i da pređete u opoziciju’’, poručio je Bulatović Lukšiću.

Bulatović mu je rekao da je važno da se bavi promjenama stanja u pravosuđu i tužilaštvu, kao i pitanjem administracije koja ne smije biti politizovana.

Iz Pokreta za promjene ocijenjeno je da je ovaj kabinet dominantno sastavljao "šef režima".

‘’Do te mjere je pod njegovom kontrolom da se može reći da će ova vlada biti daljinski upravljač u rukama šefa’’, rekao je Koča Pavlović, dodajući da je tužan zbog činjenice da je Lukšić pristao na ovakav kabinet.

‘’Nadao sam se da ćete biti tačka od koje bi Crna Gora mogla da krene u nekom drugačijem pravcu’’, rekao je on.

Pavlović je upitao Lukšića šta je diskvalifikovalo ministra za evropske integracije, Gordanu Đurović, da bude ostavljena da za možda tri godine vodi pregovarački tim. On je naveo da njoj treba odati priznanje za to što je uradila, a ne da bude ‘otkačena’.

On je istakao da će vlada biti posvećena stvaranju uslova da predstojeći popis bude organizovan na stručan način, koji će obezbijediti da to bude statistička, a ne politička kategorija.

Poslanik Nove srpske demokratije Emilo Labudović je, povodom dijela iz ekspozea da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima, upitao Lukšića da li to znači da se u ime građana Crne Gore odrekao Prevlake.

Lukšić je kazao da će Crna Gora nastaviti sa hrvatskom stranom da priprema materijal koji će biti upućen sudu u Hagu, što, kako je kazao, ne znači da je Prevlaka otvoreno pitanje.

On je rekao da će u odnosu prema državi Kosovo stav nove vlade biti kao i stare.

Andrija Mandić iz NOVE je, navodeći da je Lukšić dobio mandat za sastav vlade istog dana kad su se dogodila hapšenja u Budvi, ocijenio da je problem što u ekspozeu nema riječi o borbi protiv organizovanog kriminala.

Crna Gora dobila novu vladu
Crna Gora dobila novu vladu

Biografija Igora Lukšića

Novi crnogorski premijer Igor Lukšić rodjen je 14. juna 1976. u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 1998. godine na smjeru preduzetništvo.

Na istom fakultetu magistrirao je 2002. na temu Spontani poredak i tranzicija i doktorirao tri godine kasnije na temu Tranzicija - proces ostvarivanja ekonomskih i političkih sloboda.

U periodu jun 1998. godine - februar 2000. godine radio je kao saradnik na implementaciji programa pomoći Evropske komisije Obnova u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore.

Od februara 2000. do januara naredne godine radio je kao savjetnik za međunarodne odnose u Demokratskoj partiji socijalista. U periodu januar - maj 2001. godine obavljao je poslove sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova, a od marta 2003. do juna 2006. godine bio je poslanik u Skupštini Srbije i Crne Gore.

Četiri puta je biran za poslanika u Skupštini Crne Gore.

U periodu januar - april 2003. godine bio je savjetnik predsjednika vlade za odnose s javnošću.

Od marta 2003. do februara 2004. godine obavljao je poslove zamjenika ministra spoljnih poslova Srbije i Srne Gore. Od februara 2004. godine biran je na dužnost ministra finansija četiri puta, a od decembra 2008. godine za potpredsjednika vlade dva puta.

U Vladi Crne Gore bio je najmlađi ministar i potpredsjednik vlade.

Od 2006. godine guverner je u ime Crne Gore u Svjetskoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Docent je i predavač na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis u Podgorici, na predmetima Ekonomija i razvoj i Tržišni proces, a u ljetnjim semestrima 2004, 2005. i 2006. godine na Ekonomskom fakultetu u Podgorici bio je saradnik na smjeru preduzetništvo.

XS
SM
MD
LG