Linkovi

Budva: Napadnuti učesnici prve parade ponosa


Demonstranti napadaju gej aktiviste za vreme prve parade ponosa u Crnoj Gori, 24. jula 2013.
Demonstranti napadaju gej aktiviste za vreme prve parade ponosa u Crnoj Gori, 24. jula 2013.

Uz velike mjere obezbjeđenja, napetu atmosferu zbog prisustva ekstremnih navijačkih grupa, uvrede i govor mržnje, nekoliko povrijeđenih i uhapšenih osoba, danas je u Budvi održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori

Uz velike mjere obezbjeđenja, napetu atmosferu zbog prisustva ekstremnih navijačkih grupa, uvrede i govor mržnje, nekoliko povrijeđenih i uhapšenih osoba, danas je u Budvi održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori u organizaciji LGBT Forum „Progres“.

Prije početka Parade, navijačke grupe koje su za ovu priliku pristigle čak i iz Beograda, zasule su kamenicama demonstrante i pokušale da silom probiju policijski kordon.

Najžeći obračun policije i navijačkih grupa uslijedio je u neposrednoj blizini lokala Hemingvej, u ulici koja se proteže od Starog grada prema budvanskom Sajmu. Policija je, ipak, kontrolisala situaciju, iako su prema učesnicima Parade, osim kamenica, poletjele i flaše.

Atmosfera je i prije početka bila veoma napeta, ispred hotela „Avala“ su stacionirane velike policijske snage zadužene za bezbjednost učesnika. Ispred policijskog kordona se nalazila velika grupa navijača koja je skandirala pogrdne parole upućene učesnicima Parade, razvijeni su i transparenti sa porukama.
Parada ponosa prvi put je organizovana u Crnoj Gori. Neko će reći: ili je samo pokušano da se organizuje.

Nakon početnih sporadičnih izgreda i tuče, parada je krenula oko 12 i 20 i nakon dvadesetak minuta uspješno okončana.

Direktor ‘LGBT Forum Progres’ Zdravko Cimbaljević kazao je da je Povorka prošetala, iako se u prvom trenutku činilo da će situacija izmaći kontroli.

"Međutim policija je odreagovala tako što je spriječila huligane da prekinu šetnju. Prema nama su letjele daske, kamenje, staklo, ali sada je sve u redu. Opšti utisak je da je policija dobro odradila posao."

Učesnici Parade su nakon šetnje bezbjedno evakuisani sa dva policijska broda do Kraljičine plaže kod Miločera, odakle su autobusima prevezeni do hotela Splendid gdje je upriličen koktel.

Tokom skupštinske rasprave ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je kazao da je Parada završena bez težih incidenata, ali da je bilo nekoliko lakše povrijeđenih osoba, kao i nekoliko lakše povrijeđenih policajaca.
XS
SM
MD
LG