Linkovi

Lukšić: Sva poglavlja najkasnije do 2017.


Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić (arhivski snimak)
Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić (arhivski snimak)

Crna Gora bi naredne godine ili najkasnije 2017, trebalo da otvori sva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, saopštio je šef diplomatije Igor Lukšić

Na Regionalnoj konferenciji o evropskoj integraciji u Budvi, Lukšić je rekao da očekuje da će Crna Gora u 2016. početi i da zatvara poglavlja.

Tri su godine od kad je Crna Gora počela pregovore sa Evropskom unijom. Na evropskom putu smo uspješni, kaže šef diplomatije Igor Lukšić navodeći da smo otvorili 20 poglavlja. U decembru očekuje otvaranje još nekih.

“Ako nastavimo ovakvim tempom, naredne godine ili najkasnije 2017, imaćemo otvorena sva poglavlja. Nadam se da ćemo sljedeće godine početi i da zatvaramo neka poglavlja i to će, očigledno, biti važan izazov za nas”, kazao je Lukšić u Budvi.

Lukšić napominje da nikako ne smijemo da zanemarimo sprovođenje Akcionih planova za Poglavlja 23 i 24. Sljedeće godine, Evropska komisija će provjeriti kakvi su rezultati.

"Mislim da ćemo naredne godine imati Izvještaj i da će države članice biti zadovoljne i da ćemo mi biti zadovoljni, jer će nas odvesti u drugu, nadam se, finalnu fazu integracije“, ocijenio je šef diplomatije.

Na otvaranju Regionalne konferencije "Saradnja države i civilnog društva u procesu evropske integracije”, Lukšić je dodao da je, od početka, civilno društvo bilo hrabro da istupi i govori o devijacijama u društvu. Nekim nevladinim organizacijama, Lukšić zamjera što su, kaže, preuzele ulogu opozije što je, kako dodaje pogrešno. Ipak, naglašava kako je većina imala važnu ulogu u evropeizaciji Crne Gore.

O odnosu Vlade i nevladinih organizacija, Lukšić kaže da ponekad zvuče kao dva neprijatelja i ističe da "moramo da izbjegenom tu zamku.“ Ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker smatra da bi Vlada i nevladinin sektor trebalo više da sarađuju.

"Dijalog je od suštinskog značaja za razvoj i proces integracija zemalja regiona“, kazala je Štajnaker.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kaže da je cilj Regionalne konvencije o evropskoj integraciji da ubrza reforme u šest zemalja Zapadnog Balkana. Region može da zajedno napreduje ka Briselu uz uzajamno povjerenje i razmjenu stručnih znanja, ističe Radulović i izražava uvjerenje da je Regionalna konvencija tome doprinijela.

Današnja regionalna konferencija završni je događaj u okviru projekta "Regionalna konvencija o evropskoj integraciji”, a okupila je ministre inostranih poslova i evropskih inetgracija regiona. Konferenciju su realizovali Evropski pokret u Crnoj Gori sa kolegama iz Srbije i Albanije, Istraživački centar za spoljnu politiku Slovačke, uz finansijsku podršku Njemačkog pakta za stabilnost i Međunarodnog višegradskog fonda.

XS
SM
MD
LG