Linkovi

CG: Izveštaj EK politički balansiran


Crnogorski premijer Milo Đukanović smatra da je Izvještaj Evropske komisije notirao napredak Crne Gore u svim oblastima i dao određene preporuke i sugestije kako bi trebalo ubuduće raditi

Izvještaj EK je politički balansiran dokument u kojem se precizno skeniraju učinci, napredak, ali i brojne slabosti crnogorske administracije i strategije vlasti na putu ka Evropi, opšta je ocjena u Podgorici. Premijer Đukanović čak tvrdi da je notiran napredak u svim oblastima

Crnogorski premijer Milo Đukanović smatra da je Izvještaj notirao napredak Crne Gore u svim oblastima i dao određene preporuke i sugestije kako bi trebalo ubuduće raditi na planu dostizanja potrebnog kvaliteta i dinamike reformi.

On je podsjetio da je vladavina prava ključna tema pregovaračkog procesa sa Crnom Gorom i drugim državama. No, to nije autonomno i jedino pitanje:

“Koliko je vladavina prava važna za ekonomski i demokratski razvoj, toliko je ekonomski razvoj važan preduslov za vladavinu prava”, rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je EU u pravu kada insistira na tome da države regiona moraju ispuniti sve kriterijume u pogledu vladavine prava.

“Ali, jednako vjerujem da će EK i zemlje članice pravilno razumjeti apel koji dolazi sa svih adresa iz regiona, počev od Crne Gore, da EU mora kreirati dodatni i izdašniji investicioni okvir koji će pomoći zemljama regiona da savladamo to teško nasljeđe ekonomskog zaostajanja, prije svega u pogledu nedostatnosti naše infrastrukture”, naveo je on.

To su, smatra Đukanović, pitanja koja ne može riješiti nijedna zemlja pojedinačno.

“A bez njihovog rješavanja nema otvaranja radnih mjesta, pa onda nema ni kvalitetne vladavije prava ni razvoja demokratije”, naglasio je Đukanović.

On je kazao da Vlada borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala smatra važnom obavezom države, dodajući da je neizbor vrhovnog državnog tužioca do sada presudno uticao na kvalitet tog procesa.

Komentarišući da EK u Izvještaju podsjeća na klauzulu o balansu, on je kazao da je ta klauzula ugrađena u model pregovora počev od Crne Gore, i da je sada dio tekovine pregovaračkog okvira sa zemljama kandidatima.

“Ta klauzula do sada nije bila upisana u pregovaračke okvire, ali je postojala. EK uvijek ima taj mehanoizam da odustane od pregovora ako vidi da jedna zemlja ne ide dovoljno dobro.

To je suština partnerskog procesa kakav je proces pregovora između EU i zemlje kandidata, i to nije nešto čime treba plašiti nekoga, posebno ne Crnu Goru”, naglasio je Đukanović.


Na pitanje kako će se on i Vlada odnijeti prema sugestiji EK da “treba prestati sa zastrašivanjem novinara”, Đukanović je kazao da u njoj nije prepoznao nikakvu sugestiju ni Vladi, ni sebi.

Dodajmo da se u posjeti Crnoj Gori nalazi glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Serž Bramerc, koji se danas sastao sa ministrom pravde Duškom Markovićem. U Pogorici boravi i delegacija američkih kongresmena koji su se juče sreli sa predstavnicima vlasti, a danas i opozicije.

XS
SM
MD
LG