Linkovi

Nastavak saradnje CG i UAE


Ministri vanjskih poslova CG i UAE potpisali Sporazum o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše i Protokol o saradnji (Biro)
Ministri vanjskih poslova CG i UAE potpisali Sporazum o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše i Protokol o saradnji (Biro)

Ministri inostranih poslova Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Igor Lukšić i šeik Abudlah bin Zajed potpisali su u Podgorici Sporazum o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše i Protokol o saradnji dvaju Ministarstava.

Vize će za početak biti ukinute za vlasnike diplomatskih i službenih pasoša, ali je Crna Gora pokrenula proceduru za potpuno ukidanje viza do 90 dana, saopšteno je nakon razgovora dva ministra.

Ministar spoljnih poslova UAE šeik Abdulah bin Zajed zadovoljan je zbog nastavka dobre saradnje između dvije države i kaže da su posjete na visokom nivou rukovodstava dvije zemlje dale doprinos u razvoju i procvatu diplomatskih odnosa na jedan "brz i uočljiv način".

"UAE nastoje da utvrde i pojačaju svoje veze sa Crnom Gorom, tako da su već ranije potpisani brojni ugovori. Nadam se da ćemo na ovakav način nastaviti u razvoju realacija između naša dva naroda- istakao je ministar spoljnih poslova UAE."

Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić kazao je da današnja posjeta ministra inostranih poslova UAE predstavlja kontinuitet političkog dijaloga na visokom nivou između dvije države.

"Saglasili smo se da dvije zemlje imaju odlične političke odnose, koji svoj iskaz sve više dobijaju kroz jačanje ekonomske saradnje čemu posebno doprinosi kvalitetan rad naših ambasada, koji je rezultirao sa već nekoliko veoma važnih sporazuma o saradnji u prethodnom periodu, koji stvaraju uslove za inteziviranje naših ekonomskih odnosa u period pred nama, "rekao je Lukšić.

Ministar je ocijenio da postojeći sporazumi predstavljaju dobru normativnu osnovu za jačanje ekonomskih veza i dodao da postoji interesovanje za dalju saradnju.

"Mi smo zainteresovani za dalju saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije, eksploatacije nafte i gasa, ulaganja u mala i srednja preduzeća, dalje inteziviranje odnosa kada je u pitanju saradnja u oblasti vazdušnog saobraćaja i na taj način identifikovali smo oblasti koje bi u narednom periodu mogli dodatno osnažiti naše veze."

U Podgorici boravi i privredna delegacija Emirata koja će širom Crne Gore posjetiti preduzeća koja se bave turizmom, brodogradnjom, proizvodnjom mesa i drvopreradom.
XS
SM
MD
LG