Linkovi

U ponoć izborna tišina u Crnoj Gori


Izborni poster vladajuće koalicije u centru Podgorice
Izborni poster vladajuće koalicije u centru Podgorice

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 514.055 građana, koji će u nedelju birati 81 poslanika u parlamentu, kao i lokalnu vlast u Nikšiću, Budvi i Kotoru

U Crnoj Gori večeras u ponoć počeće izborna tišina uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora, na kojima će učestvovati sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana.

To će biti deveti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a treći nakon sticanja nezavisnosti. Osim koalicije DPS-SDP-LP lidera Mila Đukanovića, na izborima će se nadmetati Izborna lista Demokratski front-Miodrag Lekić, Socijalistička narodna partija (SNP), te Pozitivna Crna Gora-Darko Pajović.

Na izborima će nastupiti četiri političke grupacije Albanaca: grupa građana Albanska omladinska alijansa, Demokratska unija Albanaca, Albanska koalicija - Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokratska partija i Albanska alternative, kao i Forca za jedinstvo.

Bošnjačka stranka nastupa samostalno, baš kao i HGI. Tu si i Srpska sloga, koalicija Zajedno, te koalicija Srpski nacionalni savez. Izbori će biti nadgledani i od stranih posmatrača, a predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić danas je razgovarao sa predstavnicima OEBS-a i Savjeta Evrope.

"Zahvaljujem što će izbore pratiti 38 poslanika iz Parlamentarne skupštine OEBS-a i 15 poslanika iz Parlamentarne skupštine SE. Zahvaljujem i na prilici što će naši izbori biti ocijenjeni na pravi način, jer je suština izbora da budu demokratska odluka građana", naveo je on.

Prema riječima Krivokapića, izbori treba da budu trenutak kada demokratija potvrđuje svoj značaj, a građani njenu vrijednost. On je siguran da će u nedjelju građani na fer način izraziti svoju volju. Šefovi posmatračkih misija OEBS-a i Savjeta Evrope, poslovično uzdržani, kazao su da će ta organizacija u ponedjeljak, na konferenciji na novinare, ocjenjivati da li su ispunjene sve obaveze iz Kopenhagenskog sporazuma.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 514.055 građana, koji će birati 81 poslanika u parlamentu. Istovremeno sa parlamentarnim, biće održani i lokalni izbori u Nikšiću, Budvi i Kotoru.
XS
SM
MD
LG