Linkovi

Uspeh vladajuće koalicije na izborima u CG


Bez apsolutne većine u Podgorici
Bez apsolutne većine u Podgorici

Od 14 crnogorskih opština u kojima su održani lokalni izbori vladajuća koalicija će imati jasnu većinu i priliku da upravlja u 12 gradova. Udružena opozicija će upravljati gradovima u kojem je već imala vlast - Plužinama i Pljevljima.

Nije se obistinila najava opozicije da će lokalni izbori promijeniti izbornu volju ukupnog biračkog tijela Crne Gore. Vladajuća kolicija potpuno je zagospodarila sjeverom Crne Gore, obezbijedivši ubjedljive pobjede u Bijelom Polju i Beranama. Osvojili su prvi put i jaka uporišta opozicije- Žavbljak i Andrijevicu, ali ne i Pljevlja, iako su prednost protivnika sa ranijih četiri hiljade glasova razlike sveli na svega – šesto glasova.

DPS će, samostalno ili u koaliciji apsolutnu vlast imati u Baru, Danilovgradu, Šavniku, Žabljaku, Beranama, Bijelom Polju i Rožajama.

No, Podgorica je postala mjesto relativnog neuspjeha DPS-a. Iako su dobili tri odbornika više, DPS nije obezbijedila apsolutnu vlast, jer još je nedostajao samo jedan mandat. Tako će formiranje vlasti sada zavisiti od SDP-e, koja će imati pet mandata, iako je gradonačelnik juče bio optimista da će DPS osvojiti svih 29 mandata.

Čitav problem postaje mnogo ozbiljniji kada se zna da je SDP uoči izbora najavila da neće podržati Mugošu za ponovnog gradonačelnika Podgorice, jer, navodno, žele timsko upravljanje gradom, a ne jakog individualca kakav je Mugoša.

Lokalnu vlast u Podgorici, SDP-u je, u međuvremenu, ponudila i poražena koalicija Bolja Crna Gora. Do novog opzicionog saveza, međutim, teško da će doći jer je predsjednik stranke Ranko Krivokapić izričit da SDP može sarađivati samo sa strankama koje priznaju državu Crnu Goru.

Andrija Mandić, kopredsjednik koalicije ‘Bolja Crna Gora je oprezan kada je u pitanju mogućnost da dođe do saradnje njegove koalicije i SDP-a u Podgorici. Zamjera im što nisu napustili koaliciju sa DPS-om u Pljevljima nakon izjave tamošnjeg gradonačelnika da ‘nikada ne bi otkrio gaje se nalazi Darko Šarić, čak i kada bi to znao’’.

Oko Podgorice, koplja će se lomiti i u narednom periodu. Ono što je nesporno, jeste da je stranka koja vlada Crnom Gorom već 20 godina, Đukanovićeva DPS, popravila svoj izborni rezultat - u svim opštinama!

XS
SM
MD
LG