Linkovi

Izbori u Crnoj Gori


Premijer Crne Gore, Milo Djukanović glasao na lokalnim izborima
Premijer Crne Gore, Milo Djukanović glasao na lokalnim izborima

Na lokalnim izborima u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista, sa koalicinim partnerom SDP-om ili bez njega, osvojila je vlast u 12 od 14 crnogorskih opština u kojima se glasalo. Za aspolutnu vlast u Podgorici nedostaje joj jedan mandat. Opoziciona koalicija "Bolja Crna Gora" pobijedila u Pljevljima, a SNP u Plužinama.

Na izborima u Podgorici nijedna lista nije osvojila apsolutnu većinu, a Demokratska partija socijalista samostalno ili u koaliciji sa drugim partijama postigla je najbolji rezultat u 12 opština.

Prema podacima iz izbornih štabova, lista ujedinjene opozicije pobijedila je u Pljevljima, a Socijalistička narodna partija u Plužinama.

U Podgorici koalicija DPS-a, Liberalne partije i Bošnjačke stranke, od 57 mjesta u lokalnom parlamentu, osvojila je 28. Koalicija Bolja Podgorica osvojila je 24, a Socijaldemokratska partija pet mandata.

Prema podacima DPS-a, u Bijelom Polju DPS i SDP osvojili su 23 mandata, ujedinjena opozicija 13 i Bošnjačka stranka dva mandata.

U Beranama koalicija DPS i SDP imaće 19 odbornika, a ujedinjenina opozicija 16.

DPS i SDP, prema podacima udružene opozicije, osvojili su u Baru 19 mandata. Ujedinjena opozicija imaće 13, Barska Bošnjačko muslimanska koalicija dva, a Liberalna partija i Demokratski savez po jednog odbornika.

U Danilovgradu DPS i SDP osvojili su 19 odborničkih mjesta, a ujedinjena opozicija 14. Neizvjesno da li je u lokalni parlament ušla lista grupe građana.

U Pljevljima ujedinjena opozicije osvojila je 50,8 odsto glasova ili 18 odborničkih mjesta, a koalicija za Evropska Pljevlja 47,2 odsto, odnosno 17 mandata.

Najviše glasova u Ulcinju osvojili su DPS i DUA 14 mandata, Forca deset, SDP, udružena opozicija, Partija demokratskog prosperiteta po dva, a po jedan DS i Demokratsko jedinstvo Albanaca i Građanska inicijativa Perspektiva.

U Kolašinu nijedna stranka nema većinu za formiranje lokalne vlasti. DPS osvojila je 36,5 odsto glasova, ujedinjena opozicija 35,9, grupa građana zajedno za Kolašin oko 20, a SDP oko šest odsto. Jedan mandat SDP-a odlučiće ko će imati lokalnu vlast.

U Plavu, prema podacima OIK, Koalicija DPS-SDP osvojila je 14 mandata, Bošnjačka stranka osam, Bolji Plav, Bolja Crna Gora pet, Partija za Gusinje dva, a po jedan Demokratski savez, Demokratska unija i Forca.

Prema podacima OIK Rožaje, DPS je osvojio 18, Bošnjačka stranka devet, a SDP sedam mandata.

U Žabljaku, prema podacima OIK-a, koalicija DPS i SDP osvojila 16 mandata, udružena opozicija 13, Liste Srcem za Žabljak i za naš Žabljak po jednog odbornika.

Prema podacima OIK na izborima u Šavniku glasalo je 83,3 odsto građana. Kolicija Evropski Šavnik osvojila je 52,09 odsto glasova, a koalicija Bolji Šavnik 46,06.

U Andrijevici, prema podacima OIK, DPS i udružena opozicija osvojile su po 15 odborničkih mjesta, dok će SDP imati jednog odbornika.

U gradskoj opštini Tuzi, prema podacima koalicije za Malesiju, koalicija za Evropske Tuzi osvojila je 11 mandata, koalicija za Malesiju osam, SDP jedan i Bolja Malesija, bolja Crna Gora jedan.

XS
SM
MD
LG