Linkovi

Đukanović: CG među najatraktivnijim destinacijama


Premijer Milo Đukanović govori na konferenciji u Budvi (gov.me)
Premijer Milo Đukanović govori na konferenciji u Budvi (gov.me)

Crnogorski premijer je naglasio da potencijala za ubrzani razvoj države nesumnjivo ima, ali da ih treba na pravi način iskoristiti kako bi se zainteresovali najmoćniji svjetski investitori

Otvarajući peti Festival investicija i nekretnina „FREI 2014“, koji će se, do 15. maja održati u Budvi, premijer Milo Đukanović je kazao kako je Crna Gora, u proteklih desetak godina, od sindikalne prerasla u jednu od najatraktivnijih svjetskih turističkih destinacija.

Đukanović je naglasio da potencijala za ubrzani razvoj države nesumnjivo ima, ali da ih treba na pravi način iskoristiti, kako bi se zainteresovali najmoćniji svjetski investitori, od kojih je jedan dio već aktivan u Crnoj Gori.

Namjera je da se investicioni ambijent učini uređenijim, stabilnijim i inspirativnijim. Zato su, kaže Đukanović, stabilizovane javne finansije, država je oslobođena dužničke zavisnosti, a stvoreni su uslovi za ekonomski rast i razvoj:

“Krenuli smo sa realizacijom tih investicija. Zadovoljan sam kako smo se oko njih organizovali. Akcenat je na investicijama u oblasti infrastructure, turizma, energetike i proizvodnje hrane. Danas mogu da kažem da su investicije koje su već krenule apsolutno pripremljene i pitanje je sedmica kada će biti pokrenute”, kazao je premijer.

Ako potencijale imamo, postavlja se pitanje da li znamo da te potencijale stavimo u funkciju svog razvoja i kvalitetnijeg života, na održiv način, zapitao se Đukanović.

Danas se Crnoj Gori ukazala šansa da se razvije kao jedna od vodećih turističkih destinacija u Evropi. Ključni izazov za Vladu, za aktere državne politike, jeste da uz pisanje i implementaciju zakona, uz izgradnju institucija, pospješi sazrijevanje svijesti da je ovo vrijeme jedinstvena šansa koju ne smijemo ispustiti”.

Šef Delegacije EU Mitja Drobnič govorio je o novom pristupu EK koji se tiče ekonomskog upravljanja. Cilj tog pristupa, kaže on, jeste da podrži zemlje regiona u jačanju konkurentnosti i rastu njihovih ekonomija, kako bi se na taj način olakšalo otvaranje novih radnih mjesta:

“Prioritet će biti na reformi javnih finansija, kao i na smanjenju administrativnih opterećenja za preduzeća. Svi smo svjesni da će investitori doći samo ako zemlje Zapadnog Balkana poboljšaju investicionu klimu i stvore uslove za održivi rast. Potrebno je povećati konkurentnost preduzeća i rasplamsati duh preduzetništva”.

Zemlje kandidati dobiće Vodič za reforme, a biće im pružena tehnička pomoć u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi sprovele date preporuke, istakao je Drobnič. FREI je tematska, multidisciplinarna manifestacija, problemski usmjerena na razvoj investicija u nekretnine, sa fokusom na turistički sektor.

Skup je namijenjen investitorima i komercijalnim kompanijama u sektoru nekretnina, predstavnicima državne i javne uprave, međunarodnih institucija, kao i stručnoj javnosti. Kroz izložbu i prezentacije, na FREI 2014. učestvuje 35 kompanija.
XS
SM
MD
LG