Linkovi

Sezonski poslovi domaćim radnicima


Budva, Crna Gora
Budva, Crna Gora

Radnici iz država regiona ove sezone će imati manje šansi da rade na crnogorskom primorju, nakon što je pokrenut projekat zapošljavanja domaće radne snage.

Naime, iz crnogorskog Zavoda za zapošljavanje poručili su danas da je povećanje broja domaćih radnika na sezonskim poslovima jedan je od načina da se ekonomska kriza brže i uspješnije prebrodi. Zapošljavanjem domaće radne snage, smanjiće se zavisnost od uvoza radnika, ocijenila je direktor Zavoda za zapošljavanje, Vukica Jelić.

Ona je kazala da je Zavod zbog toga pokrenuo projekat Zapošljavanje domaće radne snage na sezonskim poslovima čiji je cilj podsticanje poslodavaca da povećaju učešće radnika iz Crne Gore u svojim firmama.

"Inicijativa Zavoda za prioritetnim zapošljavanjem domaćih nezaposlenih, đaka, studenata, proizvod je kontinuiranih aktivnosti čiji je osnovni cilj aktivacija, priprema i zapošljavanje domaće radne snage u mnogo većem obimu u odnosu na strance, bez namjere zatvaranja tržišta rada i ugrožavanja poslovanja privrednika", rekla je Jelić na konferenciji za novinare.

Iz Zavoda za zapošljavanje je saopšteno da je u prošloj godini strancima izdato 20 hiljada radnih dozvola, dok će ove godine njihov broj biti smanjen na 16 hiljada.

"Tržište rada za strance neće se zatvarati, ali će se oni zapošljavati samo tamo gdje je to neophodno, gdje nema domaće radne snage ili ne žele da rade određene poslove", precizirala je Jelić.

Nije, ipak, poznato kako će se oni koji planiraju projekat izboriti sa činjenicom da ogroman broj nezaposlenih u Crnoj Gori jednostavno ne želi da radi sezonske poslove na moru. Poslodavaci kažu da im je potrebna pripremljena radna snaga, ali u Crnoj Gori, bez obzira na krizu, malo ko želi da bude kuvar, konobar, roštiljdžija, barmen…Nije zanemarljivo ni što je radna snaga iz regiona neuporedivo jeftinija.
XS
SM
MD
LG