Linkovi

Podrška preduzetništvu u Crnoj Gori


Crnogorski premijer Milo Đukanović na manifestaciji posvećenoj razvoju biznisa ( Biro)
Crnogorski premijer Milo Đukanović na manifestaciji posvećenoj razvoju biznisa ( Biro)

Crnogorski premijer najavio da će u narednom periodu preko 100 miliona eura direktne kreditne podrške biti stavljeno u funkciju preduzetništva i biznisa

Najvažniji cilj Vladine politike je umrežavanje znanja i kapitala, kako bi se stvorili uslovi za povećanje produktivnosti, zaposlenosti i životnog standarda, rekao je danas crnogorski premijer Milo Đukanović na manifestaciji posvećenoj razvoju vlastitog biznisa.

Manifestacija Mrežom znanja i kapitala do vlastitog biznisa nije slučajno održana u vinskom podrumu kompanije 13. jul Plantaže, jer ta kompanija, primjenjujući znanje i moderne tehnologije, proizvodi konkurentan finalni proizvod.

Đukanović je naglasio da Crna Gora želi da gradi društvo znanja i stvara uslove za podršku preduzetništvu i inovacijama. Umrežavanje znanja i kapitala, kao preduslova za povećanje produktivnosti, zaposlenosti i životnog standarda, najvažniji su ciljevi politike Vlade rekao je premijer i dodao:

" Crnoj Gori nijesu mnogobrojni primjeri odgovornog korišćenja prirodnih resursa koji su, uz znanje, tehnologije i kapital opredmećeni u formi konkurentnih proizvoda. Plantaže su afirmisana kompanija kao nosilac poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i dobar primjer razvoja klastera".

Plantaže nas uvjeravaju da su uspjeh i dobri rezultati mogući i na prostoru Crne Gore, pa i u najtežim vremenima. Nelikvidnost je hroničan problem, a ekonomski sistem i ubrzanje razvoja, zavisni su od stranog kapitala, rekao je Đukanović:

"Dugoročan, održiv razvoj, mora se temeljiti na znanju, inovacijama i preduzetništvu. Zato naš školski sistem treba dodatno reformisati kako bi pratio dinamične ekonomske promjene i potrebe na tržištu rada. Preduzetništvo i radna praksa, moraju postati dio obrazovnog programa, kako bismo buduće generacije osposobili za samostalan rad i stvaranje novih vrijednosti".

Organizator današnje manifestacija, Investiciono-razvojni fond ima misiju da širi preduzetništvo i podržava preduzetničke inicijative, istakao je premijer i dodao:

"Raduje me činjenica da se, u ovim složenim ekonomskim prilikama, jedna institucija može pohvaliti uspješnim rezultatima poslovanja i brojem poslovnih partnera. Broj realizovanih projekata finansiranih od Investiciono razvojnog fonda, predstavlja ohrabrujući znak oporavka sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, uprkos negativnim posljedicama globalne ekonomske krize i aktuelnim, nezadovoljavajućim trendovima u Evropi i šire".

U narednom periodu, preko 100 miliona eura direktne kreditne podrške biće stavljeno u funkciju preduzetništva i biznisa, istakao je na kraju Đukanović i ohrabrio sve preduzetnike da iskoriste priliku da realizuju svoje poslovne ideje.
XS
SM
MD
LG