Linkovi

Crna Gora spremna za nove trendove


Digitalna era
Digitalna era

Danas je potpredsjednik crnogorske vlade, Vujica Lazović obišao brojne evropske adrese u Briselu, prezentujući spremnost Crne Gore da se uključi u nove evropske trendove ekonomije, digitalnog tržišta i telekomunikacija.

Pored ostalih, podršku naporima vlade u Podgorici iskazao je i evropski komesar za digitalnu ekomomiju, Ginter Etindžer.

Digitalizacija, kako to čudno i strano zvuči, a postala je dio svakodnevnog života. Uz to što pomaže, postavlja svakodnevno i nove zahtjeve, čega nisu poštedjeni ni oni koji, poput Crne Gore nastoje da se što potpunije uključe u evropsko društvo, ekonomiju i njene standarde. U tome dobro napreduju, mišljenja je i evropski komesar.

"Imali smo dobru diskusiju i razmjenu mišljenja o tome kako integrisati digitalnu politiku Crne Gore sa našom evropskom ambicijom da dodjemo do funkcionalnog jedinstvenog digitalnog tržišta i digitalne Unije. Ne vidim nikakve razlike medju nama, postoje zajedničke aktivnosti i siguran sam da će naša digitalna unija uključiti i CG a digitalna politika bi mogla da bude pionir u budućem članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji", rekao je Etindžer.

Do digitalizacije, sem tehničkih prepreka treba razbiti i one u glavama. Papir sa pečatom je u mnogim evropskim društvima otišao u istoriju kada je riječ o javnoj upravi i čak komunikaciji unutar državnih organa.

Crna Gora, koristeći prednost svoje kompaktnosti i volje za promjenama, uskoro bi se mogla pridružiti tom društvu, ali to, kao što je rečeno, ne zavisi samo od materijalnih pretostavki. Vrijeme je da i ljudi počnu mijenjati stare navike.

XS
SM
MD
LG