Linkovi

Sporazum Crne Gore i Češke


Ministri inostranih poslova Češke Republike i Crne Gore, Milan Roćen i Karl Švarcenberg
Ministri inostranih poslova Češke Republike i Crne Gore, Milan Roćen i Karl Švarcenberg

Šefovi diplomatija Crne Gore i Češke Republike, Milan Roćen i Karl Švarcenberg, potpisali Sporazum o saradnji u oblasti borbe protiv kriminala

Šefovi diplomatija Crne Gore i Češke Republike Milan Roćen i Karl Švarcenberg uvjereni su da će predstojecha odluka Evropskog savjeta o poccetku pregovora sa Crnom Gorom biti pozitivna. Oni su se danas sastali u Podgorici i potpisali Sporazum o saradnji u oblasti borbe protiv kriminala između Crne Gore i Češke.

Nakon što su šefovi diplomatija Crne Gore i Češke Republike Milan Roćen i Karl Švarcenberg potpisali Sporazum o saradnji u oblasti borbe protiv kriminala između dvije države, crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija rekao je da je njegov gost došao u Podgoricu u važnom trenutku:

"Samo nekoliko dana prije odluke Evropskog savjeta o početku pristupnih pregovora za članstvo Crne Gore u EU, za koju vjerujemo da će biti pozitivna. Samo nekoliko dana prije evaluacije Drugog godišnjeg nacionalnog programa u okviru MAP-a koji ćemo koleginica Milica Pejanović-Đurišić i ja imati tokom iduće nedjelje na Sjeverno-Atlanskom savjetu u Briselu".

Sagovornici su zadovoljni usponom i razvojem bilateralnih odnosa, jer Češka podržava Crnu Goru na evroatlanskom putu. Podržava je i u razvojnim projektima, a prostor za saradnju postoji u oblasti energetike, infrastrukture, zaštite životne sredine i malih i srednjih preduzeća:

"Zadovoljni smo zbog stupanja na snagu Sporazuma o ekonomskoj saradnji, zbog održavanja prvog crnogorsko-češkog poslovnog foruma tokom prošlogodišnje posjete predsjednika Vaclava Klausa Crnoj Gori i zbog održavanja prve sjednice Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Crne Gore i Češke."

Češki šef diplomatije Karl Švarcenberg zadovoljan je zbog niza najavljenih projekata sa Crnom Gorom, a posebno zbog toga što se nisu ispostavile tačnim tvrdnje da će Hrvatska biti posljednja država koja će ući u krug proširenja EU:

"Ono što moramo sada da radimo jeste da održimo entuzijazam i želju i potrebu za daljim proširenjem, uprkos velikoj ekonomskoj krizi koja je nastupila u EU i koja pomalo stvara haos".

Švarcenberg je uvjeren da će rezultat za Crnu Goru, kada je EU u pitanju, biti pozitivan. Češka će nastojati i da sa održi priča o proširenju NATO i da se ona pozitivno okonča za četiri kandidata.
XS
SM
MD
LG