Linkovi

Milanović: Arbitraža za Prevlaku


Crnogorski i hrvatski premijer, Milo Đukanović i Zoran Milanović, na konferenciji za novinare u Zagrebu (gov.me)
Crnogorski i hrvatski premijer, Milo Đukanović i Zoran Milanović, na konferenciji za novinare u Zagrebu (gov.me)

Hrvatski i crnogorski premijer su na konferenciji za novinare u Zagrebu potvrdili da se razgraničenje ne smatra pitanjem koje opterećuje odnose Crne Gore i Hrvatske

Crnogorski premijer Milo Đukanović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj. U razgovoru sa kolegom Zoranom Milanovićem, konstatovano je da će pitanje razgraničenja dvije države na Prevlaci vjerovatno biti riješeno međunarodnom arbitražom.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je, na zajedničkoj pres konferenciji s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, rekao da arbitraža ne predstavlja nikakav rat, već civilizacijski način rješavanja pitanja razgraničenja.

"Pitanje razgraničenja neće se riješiti sjutra, ni iduće godine, već će vjerovatno trajati godinama", kazao je Milanović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li zbog istraživanja nafte i gasa u pograničnom dijelu između Crne Gore i Hrvatske pitanje Prevlake prelazi u drugi plan, Milanović je rekao da i u postojećim okolnostima treba živjeti i raditi i da Prevlaka ne bi trebalo da bude prepreka za istraživanja.

Đukanović je, odgovarajući na to pitanje, rekao da su on i njegov hrvatski kolega potvrdili ono što je stav dvije vlade i državne politike o Prevlaci, da se razgraničenje ne smatra pitanjem koje je otvoreno i koje opterećuje odnose Crne Gore i Hrvatske. Đukanović je kazao da se tom pitanju pristupa s vjerom u njegovo rješavanje, s konstrukrtivnim odnosom.

"Bilo bi kranje neodgovorno blokirati razvojna pitanja zbog ovog političkog", ocijenio je Đukanović u Zagrebu.

Komentarišući namjeru Crne Gore da postane članica NATO-a, Milanović je rekao da takvu politiku podržava relativno manji broj građana, u poređenju sa ranijim talasima proširenja. Podrška Hrvatske Crnoj Gori – i kada je u pitanju NATO i kada je u pitanju EU – nije samo deklarativna – konstatovao je Milanović.
XS
SM
MD
LG