Linkovi

TI: Pogoršana pozicija Crne Gore


Crna Gora na ovogodišnjoj listi Transparensi internešenala o percepciji korupcije zauzima 76. poziciju, što je za devet mjesta lošiji plasman u odnosu na prošlu godinu

To je najlošija pozicija Crne Gore u posljednjih pet godina, kažu u NVO “MANS” koja je predstavila Izvještaj

TI je danas na svom sajtu objavio rezultate istraživanja percepcije korupcije u javnom sektoru za ovu godinu, prema kome se Crna Gora, na listi od 175 zemlje svijeta, nalazi na 76. mjestu.

Rang lista je bazirana na osnovu percepcije koruptivnosti javnog sektora. Međutim, niko iz vladajuće strukture nije se oglasio da prokomentariše Izvještaj. U NVO “MANS”, koja se već godinama bavi ovim problemom, podsjetili su da je Crna _Gora, u odnosu na prošli Izvještaj, nazadovala devet mjesta, kao i da u posljednjih pet godina, Crna Gora nije imala lošiji indeks percepcije korupcije:

“Činjenica je, nažalost, da su sve zemlje regiona manje nazadovale, ili mnogo više napredovale, nego što je to slučaj sa Crnom Gorom. Jedino je Crna Gora pala za devet mjesta”, kaže direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

Razlogi za takav pad, kaže Čalović, jesu politička korupcija i kupovina glasova na izborima zbog čega postaje sve snažniji zahtjev EU da se otkriju i procesuiraju ta krivična djela. Evropa upozorava na još nešto:

“Nema presuda, posebno presuda za korupciju na najvišem nivou. Samo u kontekstu Crne Gore, od svih zemalja koje su u procesu pridruživanja, pominje se klauzula zamrzavanja pregovora sa EU kao mogućnost”- kaže Ćalović.

Crnogorskim zvaničnicima usta su puna evropskih vrijednosti, a džepovi puni korupcije, i zato oni u prvi plan stavljaju svoje lične interese, ističe Ćalović i dodaje da ‘sistem počiva na korupciji, a EU traži konkretne rezultate upravo u ovoj oblasti’. Ona je optužila premijera Đukanovića da je najveći euroskeptik u Crnoj Gori:

“Zato on danas ucjenjuje Evropsku uniju i kaže da će u Crnoj Gori biti vladavine prava samno ako dođu investitori iz zemalja EU, upravo zatro što zna da je to nemoguće. Investitori iz zemalja EU neće doći u zemlju u kojoj se ne poštuju zakoni, u kojoj nema vladavine prava, u kojoj se ne znaju pravila igre-jer neće da rizikuju da sjutra u svojim zemljama budu procesuirani za korupciju”- tvrdi Ćalović.

Zbog toga su investitori koji dolaze u Crnu Goru iz zemalja koje su po indeksu percepcije korupcije izuzetno nisko-Rusije, Kine, Azerbejdžana.. Umjesto istrage slučaja Telekom, KAP-a i ostalih privatizacija, vlast je represivni aparat usmjerila ka onima koji istražuju korupciju, zaključila je Ćalović.

XS
SM
MD
LG