Linkovi

Odvojeno nalaganje badnjaka u CG


Mitropolit Mihailo nalaže badnjak ispred Dvora kralja Nikole
Mitropolit Mihailo nalaže badnjak ispred Dvora kralja Nikole

Centralne manifestacije nalaganja badnjaka obavljene su na Cetinju, a služili su ih mitropoliti Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Mihailo i Amfilohije

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori obilježili su danas Badnji dan i Badnje veče.

Već po više od dvije decenije dugoj tradiciji, CPC nalagala je badnjak ispred Dvora kralja Nikole, a SPC ispred Cetinjskog manastira. Srpska pravoslavna crkva je uzurpator i denacionalizator Crne Gore i Crnogoraca i Crnogorska pravoslavna crkva povratiće od nje izgubljena sva svoja prava, poručio je danas mitropolit Mihailo. Mitropolit Mihailo je pozvao Crnogorce da se poklone Hristu, iako su, kako je rekao, svetinje naše za nas još zatvorene.

“Ipak bliži se dan kada će se one za vas otvoriti. Tada će ponovo zavladati mir među zavađenim Crnogorcima. U vremenu tog iščekivanja mi slavimo danas Božić van naših bogomolja”, upozorio je Mihailo.

On je pozvao sve Crnogorce da žive u slozi.

“Čuvajte slobodu i vjernost državi Crnoj Gori i CPC. Nikakvu počast i blagoslov ne primajte od srpskih sveštenika. Sklonite se od njih koji na neistini žive i misionare u Crnoj Gori”, poručio je Mihailo.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da hram Hristovog vaskrsenja poziva na duhovni i moralni preporod, pomirenje sa Bogom i jednih sa drugima. On je, u božićnoj poruci, naveo da je novi hram, svojim sabornim osveženjem, učinio glavni grad Crne Gore, novim Jerusalimom. Danas na Cetinju, on je pozvao na mir:

“Dobra volja neka zavlada u srcima našim, neka zavlada u gradu, u Crnoj Gori, u dušama svih koji ovdje žive. Neka zavlada širom svih pravoslavnih zemalja, i svih zemalja, jer zato je i došao Bog na ovaj svijet, ne da nas razdvaja, nego da nas sjedinjuje, bratimi, da se radujemo jedni drugima, i Bogu i ljudima”, rekao je Amfilohije.

Podgoričani koji nijesu bili u mogućnosti da u ranim jutarnjima satima uberu badnjak, mogli su ga za jedan euro nabaviti na ulicama Glavnog grada koje su i ove godine preplavljene hrastovim i cerovim drvetom. Slavlje se večeras nastavilo ispred Dvorca kralja Nikole i Hrama Hristovog vaskrsenja
XS
SM
MD
LG