Linkovi

CG potpisala sporazume sa BiH i Kosovom


Austrijski predsednik Hajnc Fišer i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc, sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem
Austrijski predsednik Hajnc Fišer i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc, sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem

Predstavnici crnogorske vlade potpisali su u Beču sporazume o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom i sa Kosovom

Sporazum o granici između BiH i Crne Gore potpisali su ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak

Svečanom činu potpisavanja prisustvovali su austrijski predsjednik Hajnc Fišer, koji je bio i domaćin susreta u Beču kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

"Podatak da su ovom događaju prisustvovali predsjednici dvije zemlje, BiH i Crne Gore, jasan je pokazatalj i svjedočanstvo o koliko se važnom koraku radi. Njegov značaj je i u tome što je postignut važan sporazum u okviru pregovora i mirnim putem, što daje posebnu značajnost", istakao je austrijski predsjednik Fišer.

On je naglasio da očekuje da Beč kao domaćin Konferencije o Zapadnom Balkanu, koja se održava sjutra, ima velika očekivanja. Fišer je pozvao parlamente BiH i Crne Gore da što prije ratifikuju Sporazum o granicama dvije zemlje te i da na taj način cjelokupnom prostoru Balkana prenesu poruku da se mirnim putem i pregovorima može doći do rješenja. On je istakao da će to biti pokazatalj da Zapadni Balkan odlučujuće napreduje u evropskim integracijama.

Predsjednik Crne Gore Vujanović je rekao da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo što je danas potpisan Sporazum o granicama između dvije zemlje, a jedan od njih je što je to prvi sporazum o tom pitanju među zemljama bivše Jugoslavije.

"Razgovori i dogovori oko sporazuma su bili komplikovani i rizični, kao što je sve na Balkanu. Proces dezintegracije bivše Jugoslavije, što je za posljedicu imalo brojne žrtve i materijalna razaranja, se upravo i vodio zbog granica. Mi smo pokazali dobru volju i prijateljstvo i da je u sklopu dogovora moguće doći do rješenja kakao bi se afirmisala saradnja u dvije oblasti", rekao je Vujanović.

Istakao je da je drugi važan razlog današnjeg potpisivanja Sporazuma što se on dešava u susret Bečkoj konferenciji koja treba da da impuls Zapadnom Balkanu da u narednom periodu radi mnogo više na procesima integracije, a prvenstveno u oblasti infrastrukture i energije te pozvao Evropsku uniju i kompanije iz EU da se snažnije angažuju na implementaciji tih projekata.

"Realizacija potpisivanja sporazuma u Austriji uz pokroviteljstvo predsjednika Fišera pokazuje zajedničku inicijativu da se u okviru Bečkog samita nastavi s pozitivnim koracima dogovorenim u okviru procesa Brdo-Brijoni. Fišer je jasno pokazao da je prijatelj BiH i Crne Gore", naglasio je Vujanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je rekao da Sporazum ima višestruku simboliku te da se ovim šalje posebna poruka iz BiH njenim susjedima, Hrvatskoj i Srbiji, da je ovo najbolji primjer kako rješavati otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

"Našim snagama, prije svega, smo otklonili sve nesporazume koje smo imali i uz krajnje prijateljski odnos došli do konačnog rješenja. Brzi proces ratifikacije sporazuma trebao bi osnažiti i ohrabriti razgovore s Hrvatskom i Srbijom po pitanju granica s BiH. Mnogo toga se očekuje u narednom periodu u smislu jačanja saradnje kako u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture tako i na ostalim otvorenim pitanjima na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Čović.

Crna Gora je Sporazum o granici danas potpisala i sa Kosovom. Sporazum su potpisali ministar spoljnih poslova Igor Lukšić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova Hašimom Tačijem i kosovskim ministarom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem.

XS
SM
MD
LG