Linkovi

Afera 'crne trojke' u Crnoj Gori ne jenjava


A man in handcuffs who was detained on suspicion of drug trafficking, is escorted by police outside the anti-drug unit of the National Police of Peru in Lima, August 16, 2013. REUTERS/Mariana Bazo (PERU - Tags: CRIME LAW DRUGS SOCIETY) - RTX12OBY

Predsednik Crne Gore i drugi zvaničnici oprezni sa izjavama povodom optužbi bivšeg policajca da su čelnici policije zloupotrebljavali svoj položaj i organizovali fizičke napade na protivnike vlasti.

Afera povodom optužbi bivšeg policajca da su čelninici crnogorske policije organizovali tzv ‘crne trojke’ radi napada na opozicione političare i novinare ne jenjava. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra da je čitav slučaj stvar Tužilaštva od koga očekuje brzu reakciju.

Bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik predsjednika za bezbjednost i odbranu Veselin Veljović, kazao je da do sada nije dobio poziv iz tužilaštva za svjedočenje povodom izjava bivšeg policajca Brajuška Brajuškovića i da je spreman da odgovara na sva pitanja.

"O ovom slučaju, koji je po mom mišljenju vrlo uznemirujući za crnogorsku javnost, već sam raznije rekao sve što sam imao. Svoje stavove sam saopštio precizno. Još me niko iz državnih organa nije zvao da dam izjavu. Očekujem taj poziv i na raspolaganju sam da im odgovorim", izjavio je Veljović.

Podsjetimo, Brajušković je optužio bivšeg direktora ZIKS-a Miljana Perovića i Veselina Veljovića, da stoje iza organizacije "crnih trojki" koje su prebijale kritičare vlasti.

I dok se u medijima, zavisno od njihove uređivačke profilacije iznose novi dokazi u korist ili protiv Brajuškovićevih tvrdnji, predsjednik Filip Vujanović je oprezan kada su u pitanju optužbe upućene na račun njegovog savjetnika za bezbjednost Veselina Veljovića:

‘’Očekujem da će tužalac ažurno i maksimalno detaljno ispitati taj slučaj i da će, odmah nakon toga, obavijestiti javnost o svom stavu. Mislim da je bitno za Crnu Goru da se dobije ta informmacija i da se krajnje odgovorno i maksimalno nepristrasno što prije saopšti stav tužioca. Podsjećam da su svi građani jednaki pred zakonom’’.

A nakon navoda bivšeg policajca Brajuškovića o umiješanosti policijskih i državnih funkcionera u napade na novinare i političare, kao i nakon njegove izjave da će se vezati ispred ambasade SAD dok ne dobije punu zaštitu, portparolka Američke ambasade u Crnoj Gori Šeli Siver kazala je da o svemu "očekuje istragu".

"SAD očekuju da policija i tužilaštvo detaljno istraže sve navode o zloupotrebama i očekuju od Vlade Crne Gore da zaštiti sve one građane koji imaju legitimni razlog da budu zabrinuti za svoju bezbjednost i sigurnost", kazala je Siver.

Poslanik Evropskog parlamenta i član Potkomiteta za bezbjednost i odbranu Đerđi Šepflin rekao je da sve navode o zloupotrebama policijskih ovlašćenja, posebno ako se odnose na napade političke neistomišljenike, treba detaljno ispitati.
XS
SM
MD
LG