Linkovi

Velika popularnost kamiona-monstruma


Kamioni-monstrumi popularni su i među decom

Takmičenje kamiona-monstruma postalo je spektakl koji na nacionalnim televizijama prati veliki broj Amerikanaca

Ogromni su, bučni i sposobni da zgnječe sve što se nađe pod njihovim ogromnim točkovima. Takmičenja kamiona-monstruma, kako ih zovu ovde u Americi, prerasla su od lokalnih skupova entuzijasta, sedamdesetih i osamdestih godina prošlog veka, u masovne spektakle koje prenose nacionalne televizijske mreže.

Na nedavnom takmičenju nazvanom Monster džem, vozač kamiona zvanog „Maksimalna destrukcija“ pokušao je prvi u svetu dvostruki salto unazad. U tome nije uspeo ali je publika, posebno deca, vrištala od uzbuđenja. Motori ovih vozila obično su smešteni iza vozača radi bolje ravnoteže. Imaju turbokompresor, sagorevaju alkohol i imaju zapreminu do devet i po litara. Denis Anderson je vozač popularnog kamiona zvanog Grobar, koji se ovim bavi već 30 godina.

Prestao sam da vozim „Grobara“ za Denisa Andersona 1999. Od tada vozim ga samo za svoje obožavatelje jer su me oni učinili slavnim“, kaže Denis Anderson.

Među vozačima kamiona-monstruma ima i žena. Madusa tvrdi da je ona prva dama Monster džema.

„Podstičem sve žene da veruju u sebe, da rade ono što žele i da ne posustaju u tome“, kaže Madusa.

Kamioni-monstrumi imaju automatske menjače i servo upravljanje na prednjim i zadnjim točkovima. Ako se otme kontroli motor može da se isključi i daljinskom komandom. Deca najviše uživaju kada kamioni gnječe druge automobile.

„Za porodice je prijatna atmosfera da dođu i dobro se provedu. Odlazak u bioskop za veću porodicu nije jeftin, ali za istu cenu ovde mogu da provedu ceo dan“, kaže jedan vozač.

Nije isto gledati ih na televiziji i uživo. Ovo je mnogo bolje“.

Neki vozači nude vožnje i za publiku, što je posebno uzbuđenje. Vozači, naravno imaju čitav niz zaštitnih sredstava – od pojaseva i kaciga do kombinezona otpornih na vatru. Uprkos tome uzbudljivih scena ima na pretek.
XS
SM
MD
LG