Linkovi

Momčilo Perišić osuđen na tri godine zatvora zbog odavanja vojne tajne


Arhiva - Momčilo Perišić, bivši šef Generalštaba Vojske Jugoslavije, u sudnici Haškog tribunala, 28. februara 2013. (Rojters/Koen Van Weel/ANP/Pool)
Arhiva - Momčilo Perišić, bivši šef Generalštaba Vojske Jugoslavije, u sudnici Haškog tribunala, 28. februara 2013. (Rojters/Koen Van Weel/ANP/Pool)

Viši sud u Beogradu proglasio je u petak krivim za krivično delo odavanja vojne tajne bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića i osudio ga na tri godine zatvora, preneo je FoNet.

Perišić je osuđen jer je, kao potpredsednik Vlade Srbije, tajne vojne dokumente - zapisnike sa sastanaka Kolegijuma načelnika Generalštaba, 14. marta 2002. godine predao američkom diplomati Džonu Nejboru u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali, kada su obojica i uhapšeni.

Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, koji su drugo i treće optuženi, osuđeni su na po godinu i po zatvora.

Kako je obrazloženo u presudi, dokumenti sa oznajkom strogo poverljivo nađeni su kod Nejbora u trenutku hapšenja, a pretresom Perišićeve kancelarije u Vladi Srbije nađeno je 17 flopi diskova sa tajnim vojnim dokumentima - zapisnicima sa Kolegijuma načelnika Generalštaba VJ od 1999. do 2001. godine.

Osuđeni imaju rok od 30 dana po prijemu pisanog otpravka presude da ulože žalbu.

Perišić je, posle izricanja presude, novinarima izjavio da će da se izbori za svoju i čast i dostojanstvo porodice i časnih oficira VJ i Vojske Srbije. Kako što sam se na frontu borio za spas ugleda, dostojanstva i života vojske koja mi je poverena i naroda koji se nalazio u toj zoni, tako sam u Hagu branio čast, dostojanstvo i ugled naroda, vojske i države, i odbranio, rekao je on, prenosi FoNet.

XS
SM
MD
LG