Linkovi

Perišić: Presuda doprinos za Srbiju


Bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije, Momčilo Perišić, doputovao je u Beograd 1. marta 2013.
Bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije, Momčilo Perišić, doputovao je u Beograd 1. marta 2013.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić koga je Haški tribunal oslobodio krivice za zločine u BiH i Hrvatskoj, vratio se u Beograd avionom vlade Srbije.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić koga je Haški tribunal juče oslobodio krivice za zločine u BiH i Hrvatskoj, vratio se u Beograd avionom vlade Srbije.

Na aerodromu su ga dočekali državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević, pomoćnik ministra pravde Milisav Čogurić, kao i brojni domaći i strani novinari.

Perišić je izjavio da je oslobađajuća presuda - “skroman doprinos da se skine anatema sa srpskog naroda o navodnom kršenju međunarodnog ratnog prava.”

On je takođe istakao da je tokom rata “branio čast, dostojanstvo i živote građana”, a da se zatim, zajedno sa demokratskim snagama, borio protiv totalitarnog režima Slobodana Miloševića.

Otišao sam u Hag bez ikakve kalkulacije, sa željom da pred tim sudom odbranim čast i dostojanstvo vojske kojoj sam pripadao, naroda i države”, rekao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Žalbeno veće Haškog suda naložilo je juče da Perišić, koji je prethodno bio osudjen na 27 godina zatvora za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, odmah bude pušten na slobodu.
XS
SM
MD
LG