Linkovi

Proevropske stranke vode na izborima u Moldaviji


Prebrojavanje glasova u Moldaviji, na jednom od birališta u glavnom gradu Kišinjevu, posle parlamentarnih izbora u nedelju, 30. novembra 2014.

Rezultati jučerašnjih parlamentarnih izbora u Moldaviji ukazuju da stranke koje žele tešnje veze sa Evropom vode ispred stranaka koje žele bliže odnose sa Rusijom.

Pošto je prebrojana većina glasova, grupa proevropskih stranaka je dobila 44 odsto glasova za parlament koji broji 101 člana.

Socijalistička partija, koja želi da Moldavija više saradjuje sa Rusijom, dobila je najviše glasova kao pojedinačna stranka - 21 odsto, ali proruske stranke kao blok zaostaju sa ukupno 39 odsto osvojenih glasova.

Moldavija je potpisala istorijski sporazum sa EU ranije ove godine, uprkos ogorčenom protivljenju Rusije, čije trupe su stacionirne u secesionističkoj regiji Pridnjestrovlje u kojoj stanovništvo govori ruski.

Tim sporazumom se gradjanima Moldavije pruža bezvizni režim sa Zapadnom Evropom, pristup slobodnoj trgovinskoj zoni, kao i finansijska pomoć u vrednosti od više stotina miliona evra. Rusija je reagovala uvodjenjem embarga na uvoz mnogih vrsta hrane iz Moldavije.

XS
SM
MD
LG