Linkovi

Parlament Moldavije podržao kandidaturu za članstvo u EU, ali podele ostaju


Parlament Moldavije, arhivska fotografija (AP)
Parlament Moldavije, arhivska fotografija (AP)

Parlament Moldavije podržao je apel da se nastavi sa nastojanjem da se pridruži Evropskoj uniji, ali je opozicija napustila glasanje, a separatisti u regionu Pridnjestrovlja pozvali su vlasti da odustanu od polaganja prava na tu enklavu.

Predsednica Maja Sandu, koja tvrdi da Rusija predstavlja najveću pretnju po bezbednost Moldavije, učinila je članstvo u EU kamenom temeljcem svoje administracije u toj bivšoj sovjetskoj državi, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije.

Glasni protivnik ruskog rata u Ukrajini, ona je pozvala na održavanje referenduma o članstvu u EU ove godine.

Nakon debate koja se poklopila sa samitom EU u Briselu, Parlament je sa 54 glasa "za" i bez glasova protiv usvojio deklaraciju u kojoj se kaže: "Samo pridruživanje Evropi može osigurati budućnost zemlje kao suverene, neutralne i punopravne demokratske države".

Identifikovao je integraciju u EU kao "najvažniji nacionalni projekat Moldavije". Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Opozicioni blok komunista i socijalista, blizak Moskvi, izašao je iz sale.

U Pridnjestrovlju, pojasu zemlje koji se otcepio od Moldavije dok se Sovjetski Savez raspadao, samozvani predsednik Vadim Krasnoselski pozvao je moldavske vlasti da priznaju njegovu teritoriju i odreknu se svih pretenzija na nju.

"Nema drugog izlaza", rekao je on na televiziji enklave. "Ne može više biti govora o autonomiji. Morate otići sa ovih teritorija".

Njegov region, rekao je, "nije separatistički", već "normalan sused" koji traži mir i stabilnost.

Pridnjestrovlje, koje u velikoj meri zavisi od Rusije u finansijskoj podršci, nema međunarodno priznanje, čak ni od Moskve.

Opstaje na istočnoj granici Moldavije 30 godina uz malo previranja, ali tenzije su porasle otkako su moldavske vlasti u januaru uvele carine na svu robu koja ulazi i izlazi iz tog regiona.

Zvaničnici su prošlog meseca apelovali na Moskvu za diplomatske mere za zaštitu regiona.

Na prošlogodišnjem samitu EU dato je zeleno svetlo za pregovore o članstvu i sa Ukrajinom, i sa Moldavijom, ali datum početka pregovora nije objavljen, a na sastanku održanom u četvrtak u Briselu nije bilo saopštenja o tome.

Moldavija je bila uključena u eskalaciju sukoba sa Rusijom, sa ratom u Ukrajini i Pridnjestrovljem kao žarišnim tačkama.

Moldavija se suočava sa sporovima i u drugom regionu, na jugu, Gagauzijom, čiji se lider ovog meseca sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i povezan je sa odbeglim proruskim biznismenom osuđenim na 15 godina u odsustvu zbog masovne prevare.

XS
SM
MD
LG