Linkovi

Mogući osumnjičeni za raketiranje Banskih dvora se ne oseća krivim


Arhiva - Počasna garda Hrvatske vojske odaje počast pored spomenika žrtava u Vukovaru ubijenih 1991.
Arhiva - Počasna garda Hrvatske vojske odaje počast pored spomenika žrtava u Vukovaru ubijenih 1991.

Posle 26 godina od rata, Hrvatska je objavila kraj istrage o raketiranju Banskih dvora na osnovu koje je podneto šest krivičnih prijava, protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubistvo u pokušaju visokih državnih predstavnika.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubistvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg komandanta 5. vazduhoplovnog korpusa general-majora LJ. B, načelnika protivvazdušne odbrane S. J, načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Ð. M, referenta u tadašnjem KOS-u ratnog vazduhoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

"Ja u komandi vazduhoplovstva nisam bio na komandnoj dužnosti u to vreme. Bio sam načelnik operativnog, a operativci nisu nikada odlučivali o upotrebi snaga. Oni se javljaju na pogrešnu adresu, jer ja nisam imao pravo da komandujem", kaže za Glas Amerike pukovnik u penziji Slobodan Jeremić.

Da je Jeremić mogući osumnjičeni, može se pretpostaviti samo na osnovu inicijala i posredno budući da ga je Mustafa Čandić, svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću, u svom iskazu datom u Hagu 2002. godine, doveo u vezu sa nekim drugim zbivanjima sa početka rata u bivšoj Jugoslaviji.

On dodaje da neće angažovati advokata, jer nije ništa nije skrivio.

"Kako može pošten čovek da se oseća kada ga proganjaju kao zver. Ovo je sada već isterivanje đavola i recidiv prošlosti zbog svega onoga što je kuljalo Balkanom", kaže Jeremić za Glas Amerike.

Osumnjičeni se ne nalaze na teritoriji Hrvatske i za njima će, kako je najavljeno, biti raspisane poternice, a tražiće se i određivanje istražnog zatvora.

Na konferenciji za novinare Direktorata policije govorili su načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj, Jadranko Karlušić iz Vojne policije i Jurica Ilić iz Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu.

Rečeno je i da je avion, koji je bombardovao Banske dvore, poleteo iz Udbine, a napad je izvršio državljanin Hrvatske, koji danas radi kao aktivni pilot u Južnoafričkoj Republici.

Izloživši detalje događaja od pre 26 godina, novinarima je rečeno da je istraga bila složena i sistematska.

"Konstatatujemo da prijavljujemo šest ljudi, koji su učestvovali u planiranju i izvršenju napada na Banske dvore. Tog 7. oktobra 1991. godine, s dva aviona izvršeno je bombardovanje s ciljem destabilizacije Republike Hrvatske", rekao je Ante Gudelj, načelnik uprave kriminalističke policije, prenose mediji u Hrvatskoj.

Gudelj je naveo da je tom prilikom jedna osoba poginula, a četiri su ranjene.

"Tih šest osoba je prijavljeno za ubistvo zvaničnika najviših državnih tela u pokušaju. Drugo krivično delo za koje se sumnjiči tih šest ljudi je ratni zločin protiv civilnog stanovništva", dodao je Gudelj.

XS
SM
MD
LG