Linkovi

Mogu li izbori da reše špansko-katalonsku krizu?


Protesti u Barseloni

Španski državni tužilac traži da katalonski lideri, koji su proglasili nezavisnost te pokrajine, budu optuženi za pobunu. Maksimalna zatvorska kazna za to krivično delo je 30 godina. Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon otputovao je u Belgiju, ali nije tražio azil.

Bivši katalonski ministar teritorijalnih poslova stigao je na posao u ponedeljak ujutro, kako bi nastavio da obavlja svoje dužnosti. Ipak, ubrzo je u pratnji policajaca napustio zgradu, uz pozdrave pristalica nezavisnosti. On je samo jedan od svrgnutih lidera, koje čeka potencijalno hapšenje, pošto je španski državni tužilac najavio da će tražiti da bivši katalonski lideri budu optuženi.

Za podsticanje na pobunu i proneveru i ostale dela koja su katalonski lideri sprovodili u poslednje tri godine, čime su proizveli institucionalnu krizu”, kaže španski državni tužilac Hose Manuel Masa.

Maksimalna zatvorska kazna za ta krivična dela je 30 godina. Sad zahtev tužioca treba da razmotri sud. Bivši katalonski predsednik Karles Pudždemon, jedan od onih koji se suočava sa potencijalnim optužbama, otputovao je u Brisel zajedno sa članovima svog kabineta. Madrid bi mogao da mu ograniči kretanje, kaže politički bloger Luis Kornago.

Mislim da je ovaj potez kontraproduktivan, jer mu povećava rizik da bude uhapšen. Neki, međutim, misle da Pudždemon baš to hoće da uradi – i da postane mučenik.”

Zvaničnici iz Pudždemonove partije kažu da bi učestvovali na izborima, koje je za decembar raspisala španska vlada.

“Suočićemo se sa pokušajem da se katalonske institucije potpuno unište”, kaže Marta Paskal iz Katalonske demokratske partije.

Izborima se neće rešiti kriza, kaže Kornago.

Mislim da španska i katalonska vlada treba da pregovaraju. I to će se u jednom momentu desiti. Jer ako rezultati izbora budu isti kao 2015, da partije koje podržavaju nezavisnost Katalonije dobiju većinu - situacija će biti problematična”.

Pristalice i protivnici nezavisnosti ovih dana su u velikom broju demonstrirali i pokazali koliko je zapravo špansko društvo podeljeno. Nova radna nedelja počela je mirno, ali napeto. Španska vlada računa na lojalnost katalonske policije, koja treba da održi mir. Madrid se nada da će izbori sniziti političku temperaturu, ali malo njih očekuje da će oni zaista označiti i kraj političke krize.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG