Linkovi

Mogerini: Beograd i Priština da primene sporazume


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogerini razgovarala je danas u Briselu sa ministrom spoljnih poslova Kosova, Enveroom Hodžajom i tom prilikom je naglasila da obje strane bez odlaganja implementiraju sve do sada postignute sporazume.

Današnji susret je bio prilika da gost iz Prištine iz prve ruke sazna kako napreduje proces odobravanja bezviznog režima za gradjane Kosova. Nedavno je Komitet za pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta dao uslovno zeleno svjetlo za bezvizni režim, naglašavajući da će se ovo pitanje naći na plenarnoj sjednici parlamenta onda kada Kosovo riješi pitanje granice za Crnom Gorom i pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Posebno je bilo riječi o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Za visoku predstavnicu, Brisel, a posebno za stabilnost regiona, naglašavaju izvori iz kancelarije Mogerini, uspjeh tog procesa je od posebne važnosti. Tako je i njena poruka šefu kosovske diplomatije bila da je ključno da obje strane bez oklijevanja preduzmu korake kako bi se u djelo sproveli svi dosadašnji sporazumi.

Kosovski ministar je nakon sastanka izjavio kako datum nastavka političkog dijaloga još nije odredjen, jer Priština insistira prije toga na implementaciji sporazuma na polju energije i telekoma.

Podsjećamo, nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, gdje se razgovara o svim otvorenim temama, od registarskih oznaka do formiranja Zajednice srpskih opština, očekuje se ove sedmice.

XS
SM
MD
LG