Linkovi

Mogerini: Istorijska prilika za sporazum sa Iranom


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je u Njujorku da veruje da se ukazuje "istorijska mogućnost" za postizanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji bi stvorio drugačiji regionalni okvir na Bliskom istoku.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja u Njujorku prisustvuje sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj saradnji evropskog bloka i svetske organizacije, izjavila je da se nada postizanju sporazuma sa Iranom o nuklearnom programu. Ona kaže da se pregovarači bliže dogovoru, iako postoje neslaganja koja tek treba da budu prevaziđena.

“Zaista se nadam da ćemo uspeti da dodjemo do sporazuma. Kažem – do sporazuma, ne koristim čak izraz ‘dobar sporazum’, jer smatram da je jedini sporazum koji možemo da ostvarimo onaj kojim se jasno definiše da će biti nemoguće za Iran da razvije nuklearno oružje. Istovremeno, verujem da je ovo istorijska mogućnost, zato što je region oko Irana – i na istoku i na zapadu i na jugu i na severu – veoma nemiran, i možda imamo jedinstvenu mogućnost da stvorimo drugačiji regionalni okvir. Jasno je da ćemo morati da uložimo velike napore narednih dana, što Evropska unija i radi – da prebrodimo jaz koji još postoji, da stvorimo političke uslove za sve strane, ali pre svega za Teheran, da načini političke korake neophodne za postizanje sporazuma… Kontakti su u toku sve vreme, a ja lično sam u čestom kontaktu sa iranskim šefom diplomatije Džavadom Zarifom kako bismo se postarali da naredni dani i nedelje budu iskorišćeni na najbolji mogući način", izjavila je Mogerini.

XS
SM
MD
LG