Linkovi

Mogerini i Han: Sećanje na Srebrenicu je dužnost


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han (arhivska fotografija)
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han (arhivska fotografija)

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han rekli su povodom 11. jula da se "mora okončati praksa nekažnjavanja i prevazići naslijeđe prošlosti, da nema mjesta zapaljivoj retorici, revizionizmu, glorifikaciji ratnih zločinaca", kao i da je "sjećanje na Srebrenicu, jedan od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji dužnost".

"Srebrenička tragedija nas još uvijek progoni", kažu evropski zvaničnici u zajedničkom saopštenju i dodaju: Dužnost nam je da ne zaboravimo.

"Danas se prisjećamo i obilježavamo godišnjicu genocida u Srebrenici, genocida koji se dogodio prije 24 godine. To je crna strana evropske istorije koju nećemo zaboraviti...Naša srca i misli su posvećeni žrtvama te tragedije i naša zajednička dužnost je da uvijek pamtimo Srebrenicu, najmračniji trenutak čovječanstva u modernoj evropskoj istoriji", poručili su zajedničkom izjavom Visoka predstavnica i komesar za pregovore o proširenju.


Mogerini i Han kažu i da svi zajedno moramo okončati praksu nekažnjavanja i prevazići naslijedje prošlosti.

"Nema mjesta zapaljivoj retorici revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca.
Pokušaji revizije istorije u BiH ili bilo gdje drugdje su neprihvatljivi. Kako je zemlja izrazila želju da postaneevropska članica, tako je prioritet da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i medjusobnog poštovanja
" kaže Visoka predstavnica EU i evropski komesar u zajedničkoj poruci.

"EU ostaje opredjeljena da pomogne BiH u stvaranju društva u kojem
će prevladati pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo
", kaže portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

XS
SM
MD
LG